Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Много ми се щеше анти ГЕРБ коалиция в София с независим кандидат за кмет

Снимка: БГНЕС

"Движение 21" влиза в битката за местния вот с 80 листи за общински съветници и с 26 самостоятелни кандидата за общински кметове, от които двама в областни градове – Сливен и Бургас, но без свой кандидат в София.

Състезанието за кмет на София е много тежко състезание. На практика софийското кметство е предверието към позицията на министър-председател
, аргументира в предаването "Преди всички" липсата на кандидат за кмет на София лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

Според нея предизборната кампания в София изисква и сериозно финансиране, затова от "Движение 21" предпочита да разшири мрежата си от структури в страната, без да се разпилява финансов ресурс. От Движението предвиждат и повече възможности за много млади хора да се включат в състезанието на районните кметства в столицата.

Татяна Дончева каза, че имат време, за да определят позицията си за това дали да подкрепят някой от другите кандидати за кмет на София. 

Много ми се щеше, и на членовете на Националния изпълнителен съвет на Движението, да можем да изработим в рамките на анти ГЕРБ политическите сили една формула с независим кандидат с много широка подкрепа, каза лидерът на "Движение 21".

За решението на Георги Кадиев да се кандидатира за независим кандидат Дончева коментира:

В крайна сметка това е състезание. Ако си събере подписи и си намери финансиране, да кандидатства.

Според нея подходящият кандидат не трябва да има само десидентски подход, а и административен потенциал: 

Кандидатът, който си представяхме ние от "Движение 21" не е просто бунтар. Кандидатът е сериозен технократ. Иначе как ще накараш десни избиратели, тези от протестите, как ще накараш негласуващите да гласуват за него. Не може това да е кандидат, който е участник във вътрешнопартийните битки на БСП с желание за промяна и с убеждението, че може да променя партията отвътре. Това е кандидат за партиен лидер… Това не може да бъде обединителна фигура за кандидат за кмет на столицата.

Татяна Дончева беше категорична, че никъде в страната няма да подкрепят кандидат на ДПС:

На много малко места ние ще бъдем партньори на други политически формации. Може би във всичките 90 и няколко общини, в които ще участваме, на една две ще се случи (бел. ред. - подкрепа за кандидат на ГЕРБ).

Цялото интервю с Татяна Дончева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна