Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската опера представя тетралогията "Пръстенът на нибелунга" от Вагнер в родината на композитора

Мариана Цветкова в ролята на Брюнхилде

Тази вечер във Фестивалния театър в германския град Фюсен ще се играе първият спектакъл от тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга", с която Софийската национална опера гостува в Германия.

Турнето е под патронажа на президента Росен Плевнелиев и е организирано с подкрепата на министерствата на културата и на туризма.

След като през 2013-а година осъществи първата на Балканите цялостна постановка на тетралогията "Пръстенът на нибелунга", в чест на 200-годишнината от рождението на композитора Рихард Вагнер, Софийската опера представя българската постановка пред все по-широк кръг международна публика. Меломани от Вагнерови общества от 17 държави посетиха спектаклите в България.

Националният ни оперен театър гостува с третата опера от цикъла "Зигфрид" в Минск, а сега предстои нова стъпка за българското оперно изпълнителско изкуство:

Ще представяме четирите фестивални вечери пред една обогатена от традицията и познанието публика, чието любопитство, надявам се искрено и с голям професионализъм да възнаградим. Това е много важно за новия имидж на българската културна и национална идентичност и мисля, че Софийската опера ще има съществен принос в това утвърждаване, сподели за Българското национално радио режисьорът академик Пламен Карталов.

Първите отзиви от спектаклите очаквайте в предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна