Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флавия Пенета спечели US Open и обяви оттеглянето си от тениса

Флавия Пенета
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианката Флавия Пенета спечели Откритото първенство на САЩ по тенис, след като на финала се наложи над сънародничката си Роберта Винчи със 7:6 (4), 6:2. Първият италиански финал в историята на US Open не само излъчи нова шампионка, но и след края на мача тя обяви, че слага край на кариерата си. Пенета беше поставена в схемата под номер 26, което я прави седмата шампионка извън топ 25, докато Винчи не беше изобщо в първите 32. Успехът ще изкачи шампионката на 8-а позиция в света. След края на мача 33-годишната победителка обяви, че в края на този сезон ще приключи с активния спорт. Тя става и най-възрастната победителка с първа титла.

Първият сет беше доста равностоен, като двете състезателки залагаха по-скоро на сигурните отигравания и все пак си размениха по един пробив. Флавия Пенета реализира своя за 3:2, след като първа се престраши да заложи на повече агресия в играта си. В 8-ия гейм Винчи върна жеста на сънародничката си и наказа кратко колебание при Флавия. В 11-ия гейм Пенета можеше отново да спечели подаването от противничката си. Тази част мина доста дълго и с много разигравания, но все пак Винчи запази самообладание. В тайбрека имаше доста минипробиви, но след 5:4 Пенета взе своето.

Във втория сет Пенета стартира много силно, поведе с 2:0, след като използва и първата се открила възможност за пробив. След това тя направи  още един път това упражнение, излизайки напред с 4:0. Четвъртият гейм в този сет се оказа и преломен момент, след като Винчи даде много сериозна съпротива, но в крайна сметка отстъпи.

Тя обаче успя да намери морални сили в себе си и върна още първия възможен пробив, след което е затвърди успеха, намалявайки до 2:4. Но амбицираната към титлата съперничка веднага след това с бекхенд по правата и излизане на мрежата спечели за 6:2.

Това е моят начин да кажа довиждане на тениса, заяви шампионката, която получи чека за 3,3 милиона долара като победител и учуди дори и премиера на Италия Матео Ренци, дошъл за историческия финал.

Наистина съм щастлива, защото успях да направя това, за което много състезатели мечтаят. Това е моят последен мач на Ю Ес Оупън и едва ли има по-добър начин да приключа със спорта. Играя тенис от съвсем малка, така че сега ще вляза в своя нов живот. Просто ще завърша сезона.

Година по-малката Винчи пък също не беше много разочарована.

Чудесата са за това, за да се случват. Ето, аз елиминирах Серина и това си беше истинско чудо. А две италианки на финал в Големия шлем също си беше чудо.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна