Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокович взе титлата от US Open

Новак Джокович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбският тенисист Новак Джокович спечели мъжкия турнир на Откритото първенство на САЩ. На финала поставеният под номер 1 Джокович победи швейцарската легенда Роджър Федерер в четири сета 6:4, 5:7, 6:4, 6:4. Стартът на финалната среща беше отложен с повече от три часа заради падналия дъжд.

С този успех Джокович вече е десеткратен победител в Големия шлем и за втори път вдига купата на US Open след 2011-а година. През 2007-а, 2010-а, 2012-а и 2013-а година той достигна до финала.

По този начин сърбинът се класира за всички финали в Големия шлем през сезона. Той вече спечели Откритото първенство на Австралия и Уимбълдън, а на финала на Ролан Гарос беше победен от Станислас Вавринка. Така общият му баланс е 55 титли на сингъл в турнирите на ATP.

Федерер пък има пет титли от Флашинг Медоус и общо 17 в Големия шлем. Двамата съперници повториха реално и финала от Уимбълдън, когато сърбинът пак победи с 3:1 сета. Балансът в мачовете между двамата вече е равен - по 21 победи в общо 42 изиграни двубоя.

Федерер започна по-неуверено мача и още в първия гейм даде три възможности за пробив на противника си, които обаче в крайна сметка успя да неутрализира със силния си сервис. Но в третия гейм това все пак се случи, след като Джокович затвори третата си възможност за пробив. Но Федерер се възползва от липсата на увереност у сърбина и му върна пробива.

Сърбинът обаче отново взе аванс при подаване на Федерер за 4:3, а след това и затвърди победата си със спечелен свой сервис за 5:3.

Вторият сет беше изпитание за Федерер, който имаше много сериозна подкрепа от публиката в единия от ъглите на Артър Аш Стейдиъм. При 5:5 швейцарецът проби с няколко демонстрации на най-доброто от ударите си, а след това смачка настроението на сърбина и със спечеления си сервис за равенство в сетовете.

В третия сет равенството вървеше до 4:4, макар в единия от ранните геймове Федерер да беше близо до пробив, но два пъти направи една и съща грешка. Това се повтори и в 9-ия гейм на сета, когато Джокович направи пробив, а след това се върна при своето подаване от 15:40, за да спечели третата част.

В четвъртия сет Джокович взе ранен аванс от 2:0, след това поведе и с 5:2. Едва тогава швейцарският маестро се събуди и върна интригата до 5:4. И отново, макар да изоставаше в последния гейм при свой сервис, сърбинът успя да покаже, че е по-готов за победата и да спечели и четвъртия сет с 6:4.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна