Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИСР намали своите прогнози за глобалния икономически растеж през тази и следващата година

Организация за икономическо сътрудничество и развитие

Перспективите пред глобалната икономика са се влошили слабо спрямо прогнозите отпреди няколко месеца и са станали по-несигурни, като забавянето на растежа в Китай представлява основен риск в световен план, се посочва в последен анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В същото време обаче ОИСР отбеляза, че силната икономика на САЩ оправдава скорошно начало на повишение на лихвите от страна на Федералния резерв, макар и със сдържано темпо и въпреки по-слабите икономически перспективи за останалия свят.

Рисковете, свързани със състоянието на китайската икономика идват на фона на по-бавно от очакваното възстановяване на икономиката в еврозоната, въпреки че по-ниските цени на петрола, ниските лихвени проценти и по-слабото евро би трябвало да дадат тласък на европейския износ, добави ОИСР.

Глобалният икономически растеж ще остане незадоволителен през настоящата година. Очаква се известно негово укрепване през 2016-а година, но продължават да се натрупват съмнения относно бъдещия растежен потенциал, посочва базираната в Париж организация.

ОИСР намали прогнозата си за растежа на световната икономика през настоящата година до 3,0% от 3,1% през юни и за 2016-а година до 3,6% от 3,8% в предишния доклад на организацията от началото на лятото.

ОИСР също така очаква забавяне на икономическия растеж в Китай до 6,7% през тази и до 6,5% през следващата година след растеж със 7,4% през 2014-а година. Новите по-ниски прогнози подсказват, че ОИСР вижда сериозна заплаха, идваща от разклатената икономиката на Китай и от трусовете на китайските финансови пазари.

Според организацията някои от развиващите се икономики вече са понесли тежък удар от спада на цените на суровините, дължащ се до голяма степен на забавящото се китайски търсене. В тази връзка ОИСР вече очаква свиване на икономиката на Бразилия с 2,8% през настоящата година, вместо оценката през юни за понижение на бразилския БВП с 2-процентни пункта.

Ако китайската икономика се окаже дори още по-слаба от очакваното, това може да има "сериозни последици", които да се разпространят дори сред развитите икономики по цял свят, предупреди ОИСР. Според модели на базираната в Париж организация, комбинацията от неблагоприятни финансови сътресения и евентуален двупроцентен спад на растежа на Китай ще причини забавяне на глобалния икономически растеж с 0,5% през 2017-а година.

Въпреки че това не е нашата основна прогноза, тя дава усещане за това, доколко случващото се в Китай се отразява на глобалната икономика, заяви главният икономист на ОИСР Катрин Ман в интервю за "Уолстрийт Джърнъл".

                                                                             Прогноза на ОИСР за растежа на водещите икономики през 2015-а и 2016-а година

Снимка

За останалата част на света изглежда оправдано продължаването на стимулиращата парична и лихвена политика, отбеляза Ман. Относно еврозоната тя заяви, че е озадачаващо, че икономиката в региона не отговаря по-позитивно на програмата за "количествени облекчения" на ЕЦБ и в същото време призова европейските власти да гарантират, че ниските лихвени проценти ще подхранят банковите заеми за фирми и домакинства.

ОИСР все пак повиши прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната през настоящата година до 1,6% от 1,5% през юни, но намали прогнозата си за 2016-а година до 1,9% от предишна оценка за растеж с 2,1%.

В същото време базираната в Париж организация повиши рязко своята прогноза за растежа на БВП на САЩ през 2015-а година до 2,4% от 2,0% през юни, но понижи прогнозата за 2016-а година до 2,6% от 2,8-процентни пункта.

ОИСР смята, че е оправдано Федералният резерв да започне в скоро време да вдига лихвите в САЩ, но много постепенно, за да защити икономическия растеж. В навечерието на заседанието на Фед анализът на ОИСР показва, че поддържането на много постепенно темпо на повишение на лихвените нива е доста по-важно за поддържане на икономическия растеж в страната, отколкото времето, когато трябва да стартира този цикъл на затягане на паричната и лихвена политика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна