Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 107 години от обявяването на независимостта на България

| обновено на 22.09.15 в 20:13
2
Снимка: Бояна Петрова

Велико Търново е център на националното честване на Деня на независимостта. В старопрестолния град  преди 107 години България е провъзгласена за независимо царство, а княз Фердинанд приема титлата цар на българите. По традиция тържествата започнаха с литургия в средновековната църква "Свети 40 мъченици", където първо е прозвучал манифестът, и се пренесоха в крепостта Царевец. Хиляди жители и гости на града се включиха в шествието от крепостта до центъра на града, където се провежда по-голямата част от празненствата. Гост на града e председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Празненствата завършиха на площад "Цар Асен I" в града с тържествена проверка, в която ще участваха почетни роти от Националния военен университет. Там беше приет караулът на почетните роти и беше отдадена почит към борците за свободата и независимостта. В словото си председателят на НС отбеляза:

Независимостта в съвременния взаимнообвързан свят е насочена към гарантиране на националните ни интереси в процеса на постигане на общо съгласие в съюзите, в които участваме. Както и преди 107 години, днес независимостта не означава самоизолация.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев посочи в обръщение:

22-ри септември се нареди завинаги сред онези дати в националния ни календар, които показват, че най-значимите си успехи постигаме със собствените си обединени усилия, водени от разум, от единство и от отговорностВ дни на изпитания винаги трябва да помним решителността и волята на нашите предци. В тях ще открием сили и вдъхновение да отстояваме достойнството на България, националната ни независимост и благоденствието на нашите деца. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ, завършва обръщението.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави всички българи по случай 107-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България

Вярвам, че ние българите сме миролюбив, милостив народ и ще допринесем за стабилизирането на Обединена Европа. В същото време ние трябва да бъдем непоколебими към паметта на дедите ни и да продължим да се обединяваме като нация и народ в името на независима и свободна България, подчерта премиерът. 

Защо Манифестът, с който е обявена Независимостта, е прочетен в средновековната черква "Свети 40 мъченици", обясни пред "Хоризонт" проф. Петко Петков – историк от Великотърновския университет:

Мястото съзнателно е избрано. За над 20 години на българския престол, иначе доста неопитен, непознаващ българите при пристигането си, княз Фердинанд вече е научил най-важните неща за предшествениците си – великите български царе, и знае, че тази църква е символна за държавността, а и за монархията в България и затова е избрал това място.

Днес в църквата беше отслужена Света литургия с участието на квартет "Ангелски гласове", както и водосвет, и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет "Васил Левски", на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. Соня Петрова – главен уредник на Регионалния исторически музей във Велико Търново, разказа:

Неслучайно старата българска столица е избрана от Фердинанд и единодушно от целия кабинет, за да дойдат тук в историческата църква "Свети 40 мъченици", за да извършат това велико дело. Сега ние го омаловажаваме от времето, от разстоянието на годините, но тогава те са се чувствали наистина като творци на историята.

В София празникът беше отбелязан на площад "Александър Батенберг". Организатор на честването беше Столичната община. Проявата обаче събра малко хора.
В Пловдив проявите започнаха в църквата "Света Неделя" с молебен за здраве и благополучие на целия български народ. Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Александър Малинов в подножието на храма. На днешния ден през 1990 година за първи път членове на сдружението "Център Петко Каравелов" се събраха в същия храм, за да отбележат, че тази дата от историята ни не бива да остава в забвение, защото бележи началото на българската държавност, подчерта Владимир Дончев:

За съжаление, не всички българи го разпознават като празник и причината е идеологическа. Това е натрупването, което имаше преди промените, преди 10-и ноември, че това е празник на Фердинанд, на буржоазното правителство на Александър Малинов и поради тази причина не трябва да се чества. Истината обаче е, че Съединението на Северна и Южна България с Източна Румелия нямаше да може да породи своя ефект и да доведе до закономерния резултат на създаването на една единна българска държава, ако ние всъщност не бяхме се отърсили от василитета от Турция.

Тържественият ритуал по повод празника се състоя пред колоната на Независима България на пл. "22 септември". В него се включи и представителна част на комитет "Родолюбие". Празничната програма продължава с два  концерта – на "Биг Бенд Пловдив" на Римския стадион, а вечерта – на фолклорните ансамбли "Тракия" и "Пирин" на Античния театър.

В Пазарджик с издигане на националното знаме и тържествена церемония на площад "Константин Величков" в 11 часа започна честването на Независимостта.

Празничен молебен за България беше отслужен на площад "Независимост" във Варна. Под звуците на националния химн, изпълнен от представителния духов оркестър на Военноморските сили, тържествено беше вдигнато националното знаме.

В Кърджали празникът започна с тържествен ритуал пред Паметника на освободителите.

Oбщина Благоевград  отбелязва годишнината с почести за войните, загинали за обединението и Независимостта на страната, пред Паметната плоча на площад "Георги Измирлиев".

В Петрич бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите за Родината.

Добринище, освен Деня на Независимостта, отпразнува и празника на града. В Стара Загора също празнуваха двойно, тъй като денят е празник и на Старозагорските минерални бани, както и xpaмoв пpaзниĸ нa църквата "Cвeти Koзмa Зoгpaфcĸи". Беше отслужен водосвет с ocвeщaвaнe нa тpaдициoнния ĸypбaн, а aнcaмбъл "Зaгope" изнесе концерт.

Регионалният исторически музей в Кюстендил приемаше посетители безплатно.

Сливен отбеляза деня с тържествен ритуал пред паметника на славния сливенски конен полк "Орлето" със слово на кмета Кольо Милев и поднасяне на венци в знак на почит към радетелите на българската независимост. Програмата продължи с изложба, посветена на 130 години от рождението на сливенския художник Генчо Гиндев във възрожденската къща "Миркович". В залите са показани 44 негови творби. Художникът е потомък на Таньо войвода по майчина линия. Баща му е участник в Априлското въстание, заточен в Диарбекир.

В Ловеч празникът беше почетен с анимирано лазерно шоу върху скалния венец на хълма Стратеш и чрез аудиовизуалния спектакъл "Звук и светлина – Историята своя тачим".

В Силистра годишнината се отбелязва с венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Тържествата там имат вековна традиция. Първите архивни документи за отбелязването на празника датират от 1909 година. Заповед на тогавашното градско общинско управление, която се пази в държавния архив, разпорежда на всички обществени сгради и частни домове да бъдат поставени чисти народни флагове. За нарушаване на заповедта е предвидена глоба от 50 лева, които представляват 1/10 от тогавашната заплата на общински чиновник. В архива се пази и афиш за тържествата по повод Деня на Независимостта от преди век, от който става ясно, че на този ден са се провеждали факелни шествия и дефилета на спортисти и колоездачи, а празненствата са завършвали с народни хора на площада.

В звуковия файл може да чуете репортажа от Велико Търново на Катя Чорова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна