Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Андреев: Не съм оказвал политически натиск върху шефа на полицията в Пловдив

Снимка: БГНЕС

В телевизионен ефир депутатът от АБВ Румен Петков разказа как депутат от ГЕРБ е искал от доскорошния директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив да махне двама полицейски началници и да назначи на тяхно място посочени от депутата хора. Депутатът е Методи Андреев, а доскорошния полицейски директор в Пловдив – Пламен Узунов.

Пред „Хоризонт“ Узунов призна, че е имало натиск от страна на Методи Андреев за смяна на полицейския началник в Първомай Васил Налбантов:

Огорчен съм от това, което се случва със системата на МВР и в частност в Първомай и Асеновград. Мога да кажа, че съм имал натиск да сменя ръководството в Първомай, като този натиск не е бил политически, нито от страна на ръководството на МВР, нито от страна на определена политическа сила. Това бяха личните интереси на един народен представител. За Методи Андреев става въпрос. Той многократно ми звънеше и искаше от мен да сменя ръководството на РУП в Първомай, като сочеше много абстрактни причини за това, без никаква конкретика.

Узунов каза, че е имало фаворит за поста на началник на полицейското управление в Първомай, с който Васил Наблантов да бъде сменен.

Бившият директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив е възложил проверка на работата на РУП Първомай, заради твърденията на Методи Андреев в личните им разговори:

За съжаление не успях да се запозная с нея, тъй като се стигна до моята оставка.

Пламен Узунов подаде оставка през август, след като главният прокурор Сотир Цацаров лично сезира вътрешния министър Румяна Бъчварова. Повод за гнева на Цацаров станаха поредица от тежки нарушения, извършени от служители на полицията в Пловдив. По малко от месец след оставката на Узунов началниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай бяха арестувани по подозрение в корупция.

Депутатът Методи Андреев каза в предаването „Нещо повече“, че твърденията на Пламен Узунов не са верни:

Това, което той възприема за политически натиск, е ангажимент на всеки народен представител, когато има информация за нередности да сезира компетентните органи. От това, което чувам, разбирам, че аз съм първият народен представител, сезирал за нередности в РПУ Първомай. Искам да бъда много ясно разбран. Това, което беше констатирано след сериозното розследване, извършено от отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР, показва само едно, че това, което сме си говорили с Пламен Узунов е било бледо подобие на това, което се е случвало в действителност в самото РПУ.

Методи Андреев дори заяви, че вероятно Пламен Узунов е бил един от хората, които са разпъвали чадър над това, което се е случвало в полицейското управление в Първомай:

Това, което той не направи, а направиха други хора от МВР, показва само едно. Има два възможни варианта – или г-н Узунов не е знаел какво става в Първомай или е част от цялата тази схема, която МВР и прокуратурата разкриха.

Депутатът не изключи да е обвиняван в политически натиск сега, а не когато е провеждал разговорите с началника на ОДМВР – Пловдив, заради политически амбиции на Пламен Узунов.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна