Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купеният електорат няма да се справи с купената преференция

| обновено на 28.09.15 в 15:37

От днес започна предизборната кампания за местна власт и за референдума за електронното гласуване. Особеностите и технологията на вота обясни пред Радио Пловдив проф. Михаил Константинов.

Тези избори ще бъдат най-сложните от всички, произвеждани досега. През 1991 година имаше два избора – местни и парламентарни. Тогава българският избирател се справи успешно. През 2011 година направихме два избора – местни и президентски. Отново всички се справихме добре, припомни специалистът и добави, че в момента също ще бъдат произведени два избора, като максималният брой бюлетини ще са пет.

Според него най-сложната част ще бъде свързана с отчитането на преференцията за общински съветници и прогнозира забавяне в преброяването. Професорът посъветва избирателите да направят избора си предварително, преди да влязат в тъмната стаичка.

Изненади не са изключени, като се има предвид, че преференциалният праг е много нисък. Разбира се тези преференции не могат да изместят водача, но със сигурност могат да изместят втория, коментира той.

По повод практиките с търговията на гласове проф. Константинов посочи, че електоратът, към който е насочено купуването на гласове, може и да не успее да се справи с купената преференция.

Не обичам да говоря за избирателна активност, защото България не си знае избирателите, затова предпочитам да говоря с числа. Сега ще излязат 3 милиона, за да е валиден референдумът трябва да гласуват 3,5 милиона, защото толкова излязоха на последните парламентарни избори, коментира математикът.

Все пак той призова да бъдем активни и да внимаваме кого избираме. Надява се кампанията да е толерантна, защото от мръсните кампании никой не печели. За пример проф. Константинов посочи, че от Костинбродската афера никой не спечели, включително и авторите й.

Нито ГЕРБ загуби много, нито опонентите й спечелиха, обясни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна