Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телефонните измами остават едни от най-честитите престъпления у нас

Телефонните измами са сред най-честите престъпления у нас, отчетоха от МВР. Десетки престъпни групи, предимно от района на Велико Търново и Русе, вече години наред продължават да печелят хиляди левове на месец заради наивността на възрастните хора.

За момента не може да се намери ефикасно противодействие срещу практиката на един човек да се регистрират по 5-6 хиляди предплатени СИМ карти, които после измамниците използват.

Този род престъпления бележи трайна тенденция, която е устойчива, казва Иво Величков от СДВР.

Той отправи апел към близките на възрастни хора да разговарят с тях и да им обясняват най-честите схеми, които използват измамниците.

Повечето от жертвите на телефонни измами предпочитат да не говорят за това, че са се хванали и са дали, в някои случаи, последните си пари, за да получат колети, пълни с вестници или пък да купят благоразположението на фалшиви лекари, полицаи или съдии.

Схемите на телефонните измамници не са се променили с години, променя се само поводът, по който се искат пари - от катастрофи с деца до тежки вирусни заболявания. От СДВР обясниха, че на територията на София към момента не са регистрирани рекорди, подобни на този от Пловдив, при който възрастна жена даде половин милион лева на измамници.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна