Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС гледа "Червеите", Владимира Янева не се яви на заседанието по делото

| обновено на 29.09.15 в 12:42
Снимка: БГНЕС
Бившият председател на Софийския градски съд /СГС/ Владимира Янева трябваше да застане днес на подсъдимата скамейка по т. нар. афера "Червеи“. Заради незаконно подслушване на Централизирания полицейски регистър, заедно с нея отговорен е и бившият директор на служба "Сигурност" в МВР - Тодор Костадинов.

Владимира Янева обаче не се яви на първото заседание по делото. Тя не е длъжна да присъства в съдебната зала, тъй като предвиденото по закон наказание за престъплението, в което е обвинена, е под 5 години. Очаква се процесът да започне по същество на 20-и октомври.

На заседанието днес трябваше да се разбере само, дали делото ще се гледа по бързата или по нормалната процедура. В писмено заявление от Янева, предоставено от нейния адвокат, се казва, че тя иска да се гледа по нормалната процедура. Така на 20 октомври процесът стартира с разпит на първите 20 от близо 50-те свидетели по делото. Дали разпитите ще са публични или не, съдия Иван Коев ще каже следващия път.

Това, което е ясно дотук е, че защитата иска делото да е открито, включително и в интерес на правата на подсъдимите, прокуратурата обаче иска да е закрито, за да не се изнесе информация, с гриф "Секретно", тъй като в основата на делото "Червеи" е неправомерното подслушване на Централизирания полицейски регистър.

Защитникът на Тодор Костадинов - Людмил Рангелов вижда в публичността на делото допълнителна гаранция за правата на клиента си:

Когато един процес е публичен, "фейрплеъра" е на много високо ниво, отколкото, когато заседанията са закрити. Там биха могли да бъдат спестени определени подробности, които може да са важни за съда и за нас, докато при една публичност цялото общество трябва да знае как протича точно това дело. Аз лично бих се притеснявал много, ако протича при закрити врата. От това, че няма да остане така добре изяснено всичко, което са направили оперативни работници, други служители на МВР и специално моят клиент.

Рангелов се оплака от трудния достъп на Костадинов до обвинителния акт, заради грифа "секретно", който вече 2 години спъва делото срещу екс-премиера Сергей Станишев. Оказа се, че за да може Костадинов и Владимира Янева да прочетат в какво са обвинени, адвокатите им е трябвало да подпишат декларации за конфиденциалност.

Днес се сложи точка и на още една интрига около този процес - ще си направи ли отвод съдия Иван Коев по делото. Прокуратурата се усъмни в неговата безпристрастност, тъй като е бил подчинен на Владимира Янева. Той обаче, и защитата, бяха категорични, че бившите му служебни отношения с Янева няма да повлияят за решението му по делото. След като чу мотивите на магистрата, представителят на държавното обвинение Димитър Петров каза, че съмненията му към Коев са отпаднали.

По-рано БНР припомни, че сравнително бързо приключилото разследване и внасянето на обвинителния акт по мегааферата временно се спънаха при избора на съдия, който да гледа делото. Едва от трети опит се намери такъв, който да се занимава с процеса. Така Владимира Янева трябваше да застане пред бившия си подчинен Иван Коев, който преди време прочете първите и вече влезли в сила оправдателни присъди по друго СРС-дело - срещу съдията Петър Сантиров, бившия военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов. Коев не просто пое тогава случая, а безпрецедентно отвори съдебната зала за медиите, докато се слушаха и гледаха записани срещи и разговори, и се коментираше използването и прилагането на тайните способи за контрол.

В рамките на процеса ще се изяснява законността на тоталния контрол, на който е била подложена за близо година, в мандата на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, компютърната система с криминалните регистрации на МВР. Според Прокуратурата, Владимира Янева е нарушила закона, като е разрешила прилагането на СРС по отношение на тази система в срокове над разрешените и без исканията да са били мотивирани. Костадинов пък ще отговаря, че е изфабрикувал документите, послужили за основание да се иска контрол над компютърната система.


Репортажа чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна