Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекоатлетическият маратон на София предизвиква сериозен интерес

Снимка: БГНЕС

Най-малко 3000 души се очаква да се включат в четирите дистанции на XXXII маратон на София, който ще се проведе в неделя, 4 октомври, обявиха организаторите.

Сред участниците в класическата дисциплина на 42,195 километра ще се пуснат 13 участници от Африка, като 12 от тях имат резултати между 2 часа и 12 минути и 2 часа и 14 минути. Представителите на Кения са четирима, на Етиопия - шестима, двама състезатели идват от Мароко, а Уганда също ще има свой бегач. Досега броят на чужденците, които са заявили, че ще бягат на Софийския маратон, е над 300. 

В състезанието ще се включат и най-добрите български атлети, за които това е държавно първенство. Големият отсъстващ е шампионът Шабан Мустафа, който се готви за състезание в чужбина. Участие в класическата дисциплина при жените ще вземе Силвия Дънекова, докато на 20 километра участие са заявили Митко Ценов, Йоло Николов и Милица Мирчева.

Освен стартовете на 42 и 20 километра, любителите на бягането ще могат да се пуснат още на 8,400 километра, както и на 3 километра. Стартът на 3 километра е в 9:40 сутринта, на 20 и 42,195 в 10:00, а в 10:10 ще тръгне състезанието и на 8,400 километра. Стартът на състезанието е пред главния вход на Националния стадион "Васил Левски", а състезателите ще могат да получваат номерата си за състезанието от четвъртък в специална шатра в старт-финалната зона.

Трасето на маратона и тази година е много сходно с това от миналата, с разликата, че сега няма да се влиза в Южния парк.

Наградният фонд на състезанието е 40 000 лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна