Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 8 животни с бруцелоза откри БАБХ при изследвания в община Рила

Снимка: БГНЕС

Още осем животни, заразени със бруцелоза, откриха екипите на Агенцията за безопасност на храните при повторните изследвания в община Рила. Картината остава непроменена - 34 са положителните проби при хората.

Повторно взимане на кръвни проби ще бъде направено на всички животни от общината и района на Рилския манастир, заяви Стоян Саев, директор на областната  агенция в Кюстендил:

Първото взимане даде 6 положителни резултата за кози, които са евтаназирани. С вчерашна дата имаме положителни резултати за едно куче и за един кон, които ще бъдат евтаназирани в четвъртък.

Няма механизъм, с който ветеринарите да задължат всички собственици на домашни животни да направят изследване на добитъка и на себе си и в това е и скритият риск за разпространяване на заболяването, сподели Саев:

Защото те са писани в системата и ние не можем да ги засечем, ако са частни животни. Никой не се обажда, че го има и ние не го регистрираме. Знаете за случая с една коза. Кръвна проба положителна, трябва да се евтаназира, отиват момчетата на място, къде е козата - ми няма я, какво стана с козата - опекохме я, ядохме.

След доклада на експерти от БАБХ са взети още по-сериозни мерки за контрол в граничните район и особено на българо-гръцката граница, от където е пренесена заразата. 

В петричкия район незаконната търговия с бракувани животни от Гърция процъфтява, пише в доклада на Агенцията.

В четвъртък ще стане ясно колко средства е похарчила БАБХ по овладяване на ситуацията с бруцелозата до момента. Всички собственици на умъртвени животни ще получат обезщетение. Размерът се определя на база килограм месо.

Интервюто чуйто в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна