Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от НФСГ с платени практики по австрийски проект за дуално обучение

Снимка: БГНЕС

Стартира пилотният проект на Търговската камара на Австрия "Дуално обучение в България". Ученици от Националната финансово-стопанска гимназия ще се обучават по професия "Икономист", специалност "Търговия". Системата на ученето с практика носи предимства както за обучаващите се, така и за компаниите-партньори. Учениците получават теоретичен и практически опит, който им осигурява по-големи шансове на пазара на труда.

Курсът на обучение е 5-годишен, като приемът е след завършен 7-ми клас. Първите 3 години учениците получават задълбочена теоретична подготовка. Реалното практическо обучение ще бъде в 11-и и 12-и клас. Тогава ще има по 3 дни седмично практика в магазините на компаниите-партньори по проекта. Предимствата за работодателя са, че няма да губи средства и време за подбор на персонала, както и за обучаване на нови служители. Фирмата ще може да подбере най-добрите и мотивирани ученици.

Те ще получават и възнаграждение по трудов договор по време на обучението си, като ще трупат и трудов стаж. Предвиденото по закон възнаграждение е 90% от минималната работна заплата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна