Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Хр. Белоев: Трябва да се заявяват специалности, които са необходими за бизнеса

Снимка: БГНЕС

Немалка част от завършващите средно образование заминават да учат зад граница. Много пъти ми е поставян въпросът дали трябва да заминават, отговорът ми винаги е бил, че навън се получава образование с високо качество, както и при нас, но нашите деца се научават и на много други неща, които тук не биха научили, и, завършвайки там, е важно да се върнат. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев, който изтъкна, че за завръщането на хората, заминали да учат в чужбина, е необходимо да бъдат създадени условия за работа тук. 

Компромис с качеството и с подготовката ние не правим, заяви ученият и отчете, че близо 50-60% от приетите в инженерни специалности в Университета се дипломират, както и около 80% от приетите в неинженерни.

Държим на качеството и всички, които постъпват, се стремим да ги задържаме и да ги дипломираме. Има някои, които не могат да получат диплома. Те тръгват и по друг път на своето развитие. Има единици преподаватели, които едно и също преподават дълги години – няма стремеж към промяна. Новото, което ние се стремим да налагаме, е ежегодното обновяване на лекционните курсове, на тематиката за упражненията. Това го правим с бизнеса. Бизнесът е включен много активно в обучението на студентите. Може би там е разковничето.

Държавната поръчка, която одобрява МС, е над 70 000 места в първи курс, при положение че кандидат-студентите в български висши училища са около 2 пъти по-малко, изтъкна Белоев, според когото качеството на образованието може да бъде повишено, ако се обучават по-малко студенти.

Трябва там да тръгнем и да променим първо нещата – да се заявяват такива специалности, които са необходими за нашия бизнес, да се види какви професионални направления и какво трябва да обучават нашите универисети, да се диференцира финансирането.

Ангел Георгиев, председател на Представителството на студентските съвети, изтъкна, че в Закона за висшето образование има много проблеми, но диалогът с МОН е добър.

Положителна част е подписването на Стратегията за висшето образование, която, мисля, задава един добър ход на системата, на процесите във висшето образование. Надявам се и резултатите  да бъдат добри след време.

Георгиев също се обяви за диференциране на финансирането на висшите училища според предлаганото качество и реализацията на студентите му. 

Движеща сила трябва да бъде конкуренцията между висшите училища на база на резултатите, които  се постигат от техните студенти. Образованието трябва да е повече практически насочено, да се дадат възможности за повече реални стажове, да се търси сериозен контакт с бизнеса.

Интервютата на Снежана Иванова с проф. Христо Белоев и Ангел Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна