Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Георги Лозанов: Създаването на Радио Кърджали е закъснял проект

Снимка: БГНЕС

Създаването на Радио Кърджали е един закъснял проект, каза в предаването "Преди всички" председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов.
 

Деветата регионална станция на БНР ще стартира от януари догодина. През 2016 година Радио Кърджали ще излъчва три часа собствена програма, през 2017-а – 6 часа, през 2018-а – 12 часа, а през 2019 година ще достигне 18 часа. Дотогава през останалото време ще се комутира програмата на Радио България и "Хоризонт".

След време, ако тази регионална програма добие собствен професионален облик, на което се надявам, може би ще е добре и програмата на турски език, тези три часа, да е регионална. И тогава тя да стане част от програмата на Радио Кърджали. Но засега е на Радио България, което има компетентността да прави това нещо, заяви председателят на СЕМ.

На въпрос защо и по БНР да не се излъчват пет минути новини на турски, както е в БНТ, а трябва да има 3-часова програма, доц. Лозанов отговори:

Нормално е да има по-разширени програми в районите, където има по-голяма аудитория, чийто майчин език не е българският. Това е отдавна създадена програмна линия в БНР. Преди беше на средни вълни, сега е пренесено на УКВ.

Председателят на СЕМ обясни бързината, с която проектът за Радио Кърджали беше прокаран през регулатора, с протестите в радиото:

Добрите страни на протеста са, че той във всички случаи дава критически гледни точки към дейността на ръководството, принуждава ръководството да търси повече свои дейности и насрещни жестове и т.н. Това също е обяснение защо в края на мандата си той (генералният директор на БНР Радослав Янкулов – бел.ред.) е по-активен.

Цялото интервю с доц. Георги Лозанов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна