Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрки Катайнен: Стратегическият фонд за инвестиции ще се фокусира върху рискови проекти

Юрки Катайнен
Снимка: БГНЕС

В България ще бъде открит център за подпомагане на проектите от Европейския стратегически фонд за инвестиции. Фондът е създаден като част от плана "Юнкер" и ще разполага с 16 млрд. евро, които ще служат като гаранции за компаниите.

Страната ни е сред първите, изявили желание да бъдат център, в който всяка компания може да потърси съвет и техническа помощ, за да осъществи своя проект. Стратегическият фонд за инвестиции ще се фокусира върху рискови проекти, които иначе не биха получили финансиране, обясни вицепрезидентът на Европейската комисия, отговорен за плана "Юнкер", Юрки Катайнен:

Ако инвестицията е правилна и добре структурирана, тя ще стимулира икономиката и ще създаде нови работни места. Това ще създаде нови инвестиции. Ние искаме да завъртим колелото, да дадем начален тласък на икономическия растеж.

Съветникът на вицепрезидента на Европейската комисия обърна внимание специално на България:

Интересът дойде от българската страна, което е отлично. Те се обърнаха към нас и ни попитаха дали могат да получат съвети от нас. Ние сме повече от доволни да направим това. Искаме да помогнем на всички страни, които имат интерес към инвестиционния план. Българският случай има две направления. Едното направление е, как фирмите могат да достигнат до финансиране от стратегическия фонд и как да бъдат подпомогнати инвестициите.

За проекти, гарантирани от стратегическия фонд, могат да кандидатстват фирми от всички държави, не само от Европейския съюз. Те трябва да отговарят на критериите, които Европейската инвестиционна банка традиционно поставя, за да подпомогне реализирането на частни проекти.

Още за възможностите за финансиране на рискови инвестиции може да чуете в предаването "Събота 150", което започва в 9:30 часа.

   


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна