Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско светлинно шоу в Берлин

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

С настъпването на есенните вечери, когато денят се скъсява, а нощта – увеличава, освен за тъмна бира, в Берлин настава време и за традиционния Фестивал на светлината – едно от най-живописните събития в културния живот на германската столица. От 9 до 18 октомври паметниците на културата в града ще бъдат окъпани в цветни и движещи се светлини от прожектори. Тазгодишното му издание отново ще бъде магнит за над 2 милиона гости, които ще наблюдават завладяващ спектакъл. В него над 70 архитектурно-исторически перли на града ще бъдат преобразени в истински шедьоври на изкуството. Най-известните сгради и монументи ще се превърнат едновременно в приказни участници и фон на различни визуални представления.

Българската компания MPStudio е сред участниците. Родното светлинно шоу ще се бори за световно признание и награда. Бранденбургската врата е мястото, отредено от организаторите, за изява на българските 3D артисти. Основателят на студиото Марин Петков разказва за проекта:

Снимка„Нашата компания беше избрана измежду много други студиа от цял свят и е сред шестте номинирани за специалната награда на фестивала. За нас е огромна чест и признание да бъдем част от това грандиозно събитие, още повече, че ще имаме възможност да представим нашата история върху Бранденбургската врата. В този проект всеки от финалистите трябваше да подготви триминутно видео. Тези три минути ни се сториха малко, а работата върху тях твърде сложна, защото досега сме правили доста по- дълги шоупрезентации. Трудно се вмъкнахме в тези три минути, но се получи доста динамична презентация. Историята е за братче и сестриче, които са изгубени във времето и трябва да си спомнят откъде са и да успеят да се върнат. С тази идея спечелихме участие и номинация за награда.”

Това не е първата подобна акция за студиото на Марин. Те имат опит в разказването на 3D история в цял свят.

„Тази година имахме проекти в Дубай и в Кувейт. Реализирахме няколко в Белгия и във Франция. В Белгия направихме първия в Европа  3D мапинг проект в пещера. Поканите към нас са много, така се стекоха нещата, че последните две години реализираме проекти извън България, а искаме да работим и в родината” – споделя Марин.

За първи път в историята на Фестивала на светлината в Берлин са учредени и две специални награди: за най-добрите в бранша в областта на визуалните постижения и за нови измерения на аудио-визуалното изкуство. В категорията, в която е номинирано българското светлинно шоу, то ще се състезава с испански и австралийски проекти. Пожелаваме успех на българските творци, които ще бъдат част от светлината, която говори на всички езици и сближава хората.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени