Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР открива творческия сезон с концерт в памет на Цвятко Благоев

Днес оркестърът за народна музика на Българското национално радио (БНР) открива своя творчески сезон. Началото е от 19.00 часа в Първо студио. Музикантите стартират сезона с концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на Цвятко Благоев, музикант, създател на Угърчинската група, свирил в Бистришката четворка и Кореняшката група. Когато се създава оркестърът към Ансамбъла за народна музика на БНР, Цвятко Благоев изпълнява ролята на негов концерт майстор.

Днес в 18.00 часа ще бъде открита и изложба в Мраморното фоайе на БНР с творчески моменти и снимки на Цвятко Благоев.

Наистина е много трогателно отново да чуя баща ми и да си го представя как свиреше, защото той беше прекрасен човек, любящ баща. Той е завършил СУ "Климент Охридски" с философия и педагогика, следвал е в Музикалната академия. Още като студент започва да свири пред радиото през 1935 година. Той е първият музикант, който свири на живо пред микрофона на радио София. От ранно детство ние сме закърмени с народната музика. Нашият баща беше първият, който въведе нотното писмо в народната музика
, споделиха неговите деца - Радка Стаменова и Гечо Благоев, часове преди концерта, озаглавен "Народната музика е животът ми".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна