Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветеслава Гълъбова: Тежката психична болест е равнозначна на социална смърт

Снимка: БГНЕС

В навечерието на Световния ден за психично здраве, който се отбелязва на 10 октомври, излезе статистика, според която над 1 милион българи имат някакъв вид психично разстройство, което е около 20 процента от населението на страната. Това изчислиха преди дни психиатри. Стана ясно и че реформата в тази сфера на здравеопазването е напълно провалена.

Обичайната реплика е, абе, приберете си го там. Какво се случва, ако може никой да не знае, никой да не се интересува, това са едни криви грозни физиономии,опасни хора. Тази стигма е абсолютно непоклатима. Мисля, че в обозримото бъдеще няма много да се променят нещата, защото не се работи. Промяната на обществените нагласи е най-тежкото, което трябва да се случи, по отношение на психично-здравната реформа, коментира в "Хоризонт до обед" д-р Цветеслава Гълъбова, директорът на Държавната психиатрична болница в Курило. 

В България тежката психична болест, която довежда до настаняване в психиатрична болница, е равнозначна на социална смърт, каза д-р Гълъбова.

В началото на септември по повод инцидента с пребития пациент в Държавната психиатрична болница в Курило министър Петър Москов заяви, че е реагирано бързо и адекватно. Инцидентът се случи в края на юли. След бой между пациенти пострада д-р Илко Иларионов, който почина по-късно от нанесените травми.

От всичко, което министър Москов заяви пред НС като намерения, се работи по стандарта по психиатрия, каза Гълъбова и уточни:

Държавните психиатрични болници, където всъщност е големият недостиг и големият проблем, защото там се лекуват най-тежко болните психиатрични пациенти. Те са с най-лоша материална база, заплащането в тях е в пъти по-ниско, отколкото в структури със сходен предмет на дейност. Променя се стандартът, за да може тези болници да получат шанс за акредитация и да станат бази, където да се обучават млади лекари. Имаме обещанието, че в следващия бюджет – 2016-а година ще се вдигнат заплатите. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна