Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р В. Грозев: Дефицитът в бюджета на НЗОК се дължи на плащания по предходната година

Парламентът предвижда промяна в Закона за здравното осигуряване за следващата година, обясни д-р Даниела Дариткова

д-р Венцислав Грозев
Снимка: БГНЕС

Този порочен кръг, в които се движим години наред – да се стига до недоимък  в бюджета на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) – не е толкова на базата на нереалистичен бюджет, приет за 2015 година, а отново на тази практика, която години наред се върти – с бюджета на настоящата година да се плащат изработени дейности и недоимък от предходната.


Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Неделя 150“ доктор Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС):

Здравеопазването е един от приоритетите на всяко едно правителство, както и на това и разчитам на  здравия разум, както и на авторитета на министър-председателя, че ще постави въпросите на сериозна дискусия.

Само за болничната помощ са необходими някъде около 60-65 милиона до края на настоящата година, за да може 2015 година да бъде приключена почти на нула и 2016 година да започне с повече сигурност и спокойствие в системата, подчерта доктор Грозев.

Председателят на Българския лекарски съюз обясни, че става дума за пари, които са т.нар. "извънбюджетни" или дейности извън болничната помощ - това са пари, които не са изработвани на хиперхоспитализация или на много повече приети в лечебните заведения за болнична помощ пациенти.

Недоимъкът в тази ситуация е на базата на т.нар. 57-мо постановление, което започна да действа март месец, но бюджетът за 2015 година беше леко нарушен с едни 120 000 000, които се платиха до март месец за извършени дейности в 2014 година и едни 80 000 000, които се пренасочиха от бюджета на НЗОК към Министерството на здравеопазването, допълни доктор Грозев.

СнимкаЯсно е, че в рамките на бюджета за тази година няма законова възможност да се изплатят тези средства, защото постановление 57 предполага строго рамкиране на дейностите за болнина помощ, заяви в интервю за каза за “Хоризонт“ в предаването “Неделя 150“ доктор Даниела Дариткова, председател на Парламентарната комисия по здравеопазване:

Основният дефицит, който бележи БЛС, отново е за болнична помощ -  там са дисбалансите. Ние сме предвидили в Закона за здравното осигуряване за следващата година, за да се преодолее това несъвършенство при формирането на бюджетите, определяне на обемите и методиките за остойностяване - да се даде възможност на БЛС в преговорите с НЗОК за такава методика, която да отрази несъвършенствата на методиката за остойностяване през тази година и през изминалите години, защото наистина в края на годината си говорим вечно за дефицит в плащанията за болничната помощ.

Междувременно от Българската болнична асоциация изпратиха писмо до здравното министерство и каса с искане да се актуализира бюджета на здравната касата.
Асоциацията настоява да отпадне и методиката за финансиране на дейността на лечебните заведения.

Доктор Дариткова поясни, че в здравната парламентарна комисия все още не е постъпил отчет за текущото изпълнение на бюджета на НЗОК от първите месеци на годината, което е законово заложено:

Затова не мога да разполагам с конкретни цифри от къде да дошли преразходите – има нови лечебни заведения, които са включени за болнична помощ и може би от там да идват. Не съм видяла и анализ от това, което се случи през 2014 година, но моят личен анализ сочи, че има лечебни заведения, които са си увеличили процента на финансиране с 300 и повече, като същото касае и терапията за онкологични заболявания. Всичко това трябваше да бъде анализирано, за да може контролът да се насочи в посока там, където имаме значителни отклонения, да се търсят причините.

Предложението за актуализация на бюджета идва от изпълнителната власт, а няма как законодателната влоаст да направи такова, но смятам, че ще чуем становището и на надзорния съвет на касата, и на Министерството на здравеопазването по темата, повдигната от БЛС, в следващите седмици. 
Имаме значителен дисбаланс в остойностяването на Здравните пътеки, а от друга – едни много разширени индикации за хоспитализация, допълни доктор Дариткова.

БЛС винаги е бил за контрола – не може да се изразходват безконтролно пари от обществен фонд, заяви категорично доктор Грозев .

Идеята за снемане на пръстови отпечатъци при приемане в болница трябва да се дискутира, но преди това трябва да стане ясно дали има провал на системата за регистрация с лична карта и кой носи отговорност за това, каза още д-р Дариткова:

Смятам, че всяка една идея трябва да бъде добре обоснавана и аргументирана. В началото на тази година се въведе метод за прием в лечебно заведение за болнична помощ с лична карта и сканирането ѝ. Аз наистина очаквам да има анализ на това дали този метод за контролиране на влизането в болница е довел до очаквания резултат. Ако така бързо се отклоняваме от него, това означава, че той не е бил достатъчно добре обмислен.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна