Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Ягланд: Всеки мигрант, стъпил на европейска почва, има защитени от ЕКПЧ права

Д. Митов: България може да бъде добър пример в региона по спазване на правилата, свързани с бежанската криза

Снимка: www.aftenbladet.no

Генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, който е на посещение в България, подчерта, че ролята на Европа по въпроса с бежанската вълна е, че всеки човек, който стъпи на европейска почва, има права, защитени от Европейската конвенция по правата на човека (ЕКПЧ):

Мигрантите, които пресичат границите на държавите от Европейския съюз, трябва да получат отношение, съобразено с правилата на ЕКПЧ. Има определени препоръки и стандарти, които трябва да се прилагат към бежанците в приемните центрове.

България може да бъде добър пример в региона по спазване на правилата, свързани с бежанската криза, заяви министърът на външните работи Даниел Митов:

България в този случай има пълното право да смята, че може да покаже добри практики и добър стандарт по отношение на това как се действа в толкова трудна ситуация. Това ни го признава цяла Европа – ние се справяме добре с опазването на външните граници или когато става въпрос за настаняването. Естествено винаги може да се направи повече и ние ще направим своите усилия, така че да подобрим функционирането на институциите, занимаващи се с приема на бежанци, с тяхната регистрация и когато става въпрос за създаването на условия за интеграция.

СнимкаЧаст от усилията ще бъдат насочени и по отношение на това кризата в Сирия да бъде решена колкото се може по-бързо с какъвто инструментариум разполагаме в рамките на Европейския съюз и в рамките на Трансатлантическата общност, подчерта още министърът.

На 10 ноември България ще поеме председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа, като министър Митов поясни, че приоритетите и вижданията на страната ни са свързани най-вече със защитата на правата на детето и разширяването на достъпа до култура на младите хора, както и със защитата на медиите от външно влияние и на уязвимите групи, като цяло: 

Ще бъдат подпомогнати и дейностите по приложението на приетия през месец януари тази година от Комитета на министрите "План за действие 2015 – 2017", които са в посока подкрепа на реформите в областта на правата на човека, върховенството на закона и демокрацията в Украйна.

Според Торбьорн Ягланд вниманието на Европа е слабо насочено към въпросите, свързани със свободата на медиите:

Ако няма независими институции и свобода на словото, ще се изправим пред проблеми като корупция, нестабилност и дори конфликти.

Подробности чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна