Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пл. Димитров: Причините за забавянето от българска страна на интерконектора с Гърция са финансови

Газ Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ако България и Гърция действат достатъчно решително, няма начин Русия да им попречи за изграждането на интерконекторна връзка помежду си. Забавянето от българска страна на този проект е по финансови причини. Средствата, които Европейската комисия е обещала да даде, са 45 млн. евро, а проектът е оценен на 220 млн. Добре е страната ни, със съгласието на Гърция, да потърси привличане на нови акционери в строителството на тръбопровода.


Това каза за “Хоризонт” в предаването “Нещо повече“ енергийният експерт Пламен Димитров по повод посещението на специалния пратеник на САЩ в Гърция във връзка с изграждането на интерконекторната връзка между България и южната ни съседка:

Има две групи пречки, които забавят строежа на интереконекторната връзка между България и Гърция. Едната група са финансови, а другата – геополитически.

Предвиденият капацитет за обема на газ, който ще преминава, е 5 млрд. на година, а първоначално ще преминава само 1 млрд. На първо време той няма да бъде печеливш и някой трябва да покрие тези разходи. Геополитическите причини са свързани с това, че с идването на СИРИЗА на власт Гърция направи завой в посока към Русия. Москва не е заинтересована Балканските държави да получават газови доставки не от руски източници.

САЩ отдавна са казали, че подкрепят диверсификацията на газовите доставки за Югоизточна Европа, коментира Димитров и допълни:

Бързането за подписването и самото строителство се налагат от това, че количеството газ, което първоначално ще преминава пред този интерконектор и ще дойде от Азербайджан, вече е договорено и е известно, че към 2020 година това количество газ вече ще бъде в Гърция. Най-късно до 2019 година интерконекторът трябва да бъде изграден. Възможно е до края на тази година инвестиционното решение да бъде подписано. Реално е строежът да започне в края на 2016 година, а не в началото.

Интервюто чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна