Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Андреев: Бюлетините за местните избори са отпечатани и се транспортират до общините

Той заяви, че все още в ЦИК не е постъпил сигнал за откритите вчера 278 образци на бюлетини в кметството на село Габарево

Бюлетините за местните избори вече са отпечатани и е започнало транспортирането и предаването им на областните администрации и на общините. Това съобщи за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150" говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.


По повод откритите 278 образци на бюлетини от полицията в кметството на село Габарево, за които се предполага, че са направени с цел да бъдат обучени избиратели без образователен или с нисък образователен ценз, Александър Андреев коментира:

В ЦИК все още не е постъпил такъв сигнал и ЦИК разбра за този случай чрез медиите. В прокуратурата за взети необходимите мерки, за да може да бъде направена проверка и, ако има престъпление, да бъде образувано наказателно производство. Ако ние бъдем сигнализирани, че това са материали, които са изборни книжа, то ЦИК, която днес и утре има заседание, ще се произнесе.

Той обясни, че не може да каже дали тези образци са предназначени за малко грамотни български граждани, и допълни:

Към момента в ЦИК постъпват жалби за нарушение на предизборната кампания, но няма нещо различно от това, което е имало в предишни избори. Ние се произнасяме в срок. Няма по-голям брой жалби. Затова твърдя, че предизборната кампания тече нормално.

Интервюто чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна