Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

850 деца и 250 бременни ще бъдат обхванати от проект за предоставяне на здравни услуги по домовете

Снимка: БГНЕС

Втора АГ болница "Шейново" в София започва работа по проект "Предоставяне на здравни услуги по домовете на бременни жени и деца до 3 години", като акцентът е върху групи в риск и  с фокус ромското население.

С помощта на мобилна техника лекарите ще достигат до дома на бременните и на новородените, като проектът ще се изпълнява в партньорство с болницата в Ихтиман. Апаратурата е закупена със средства на "Норвежкия финансов механизъм 2009- 2014 година" на стойност малко под 200 000 евро, като след изпълнението му оборудването ще остане за ползване в болницата "Шейново".

250 родилки, от които 100 от ромски произход, са част от проекта, поясни доктор Румен Велев, изпълнителен директор на болницата:

Ние стартираме един проект, който включва обслужване – медицинско, здравно и обучително на бременни жени и деца до 3 години, които са 850. Фокусът на проекта е насочен към лицата от ромски произход, защото при тях се срещат много сериозни проблеми, свързани с  наблюдението на бременността и с отглеждането на децата до 3 години, които рефлектират върху увеличаването на майчината и на детската смъртност, което оказва влияние и върху глобалните ни демографски показатели.

Основната ни идея е тези хора да получат едни здравни умения и едно здравно обучение, така че да могат да се грижат за децата си, подчерта докторът и допълни, че това не се отнася само за роми, а и за здравно неосигурени лица, които по една или друга причина не могат да бъдат обхванати от здравната система.

Задължително ще бъдат обхванати и недоносените деца, които имат много голяма нужда от проследяване, подчерта доктор Велев.

Тази апаратура ни е изцяло необходима, като новостта е в това, че ние ще можем да бъдем мобилни с нея и да осъществяваме дейността си на място, с което да бъдем първично по-полезни на посочената група, поясни доктор Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение на Втора АГ "Шейново".

Подробности чуйте в репортажа на Евелина Стоянова в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна