Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Стоянов: Около 24 избирателни секции ще бъдат открити в затворите

Снимка: БГНЕС

Подготовката е на ниво – в това отношение нямаме никакви проблеми. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Даниел Стоянов, член на Обществения съвет към ЦИК и председател на Асоциацията за реинтеграция на осъдени лица, която е част от традиционните организации, които наблюдават изборния процес, особено в специфичната общност, за която асоциацията се грижи.

Очакваме да се открият някъде около 24 секции общо във всички места за задържане и лишаване от свобода и около 1200 лица да имат право на глас, обясни Стоянов и допълни:

Това, което ние като организация следим и ще наблюдаваме, е дали всички лица без документи за самоличност биват допускани до гласуване от секционните избирателни комисии и сме предприели стъпки в тази посока.

Централната избирателна комисия по наше предложение съгласува текст на удостоверение, което главна дирекция "Изпълнение на наказанията" ще дава на лицата, които са задържани в изборния ден и без документ за самоличност. Това удостоверение беше изпратено до общинските избирателни комисии и тази година се надяваме да не се сблъскаме отново с този проблем. 

Даниел Стоянов поясни, че след изборите ще има среща на организациите, които влизат в Обществения съвет към ЦИК, комисията и институциите, които имат отношение към вота, с цел да се обсъдят предложения за преодоляване на слабостите в Изборния кодекс:

Например това, което се случва с медийните пакети, невъзможността държавата да се справи с корпоративния и купения вот, информационно-разяснителната кампания и други проблеми, които оказват въздействие върху самата техническа подготовка и процеса на гласуване.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени