Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигани вилняха във френския град Муарен

Френски град стана жертва на погром от стотина представители на местната циганска общност, които вилняха на градската гара и нанесоха огромни щети, протестирайки срещу съдебната забрана за временно пускане от затвора на двама нейни членове. Ситуацията беше овладяна след намесата на повече от 120 полицаи.

Ромите запалиха автомобили, блокираха жп линиите, опожариха ресторант и се опитаха да нахлуят в кметството на града. Жп трафикът и движението по близката магистрала бяха временно прекъснати, а 218 пътници на гарата бяха евакуирани. Дори училищата заключиха врати, за да опазят учениците.

Паралелно беше устроен бунт в затвора Етан в департамента Савоа, където излежават присъда двамата роми, които не са получили разрешение за излизане за погребението на своя роднина. Днес апелативният съд на Шамбери потвърди забраната за освобождаването им.

Свидетели сме на безпрецедентно тежки социални феномени, заяви кметът на Муарен. Фреските власти осъдиха остро безредиците, премиерът Манюел Валс призова да се действа безкомпромисно срещу тях.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна