Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун призова Нетаняху и Абас да отстъпят назад от опасната бездна

| обновено на 21.10.15 в 14:35

Продължават международните дипломатически усилия, ръководени от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, в търсене на мирен изход от ситуацията между палестинците и Израел. По време на изненадващо посещение в Ерусалим Бан Ки-мун призова и двете страни да отстъпят назад от "опасната бездна":

Трябва да внимаваме ситуацията да не ескалира в религиозен конфликт с потенциални последствия за региона. Трябва да създадем условия за преговори по същество, които да сложат край на окупацията и да осъществят стремежите и на двата народа.


Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини палестинското ръководство, че подбужда към насилие, но генералният секретар на ООН  призова за умерен отговор:

Мерките за сигурност могат да имат обратен ефект, ако са прилагани без специални усилия за обезвреждане на ситуации, преди хората да загубят живота си. Ако използването на сила не е правилно премерена, това може да доведе до много разочарования и тревоги, които водят до избухването на насилие.

Бан Ки-мун се срещна и с палестинския президент Махмуд Абас:

В крайна сметка от палестинците и израелците зависи да изберат мира. Нашето най-неотложно предизвикателство е да бъде спряна вълната от насилие и да се избегне по-нататъшна загуба на живот, каза Бан пред журналисти след среща с Абас на Западния бряг.

Палестинският президент от своя страна призова Израел стриктно да спазва правилата във връзка с комплекса около джамията Ал-Акса:

Продължаващата окупация и агресия срещу християнски и мюсюлмански свещени места в източен Ерусалим, особено срещу Ал-Акса, отваря вратата към религиозен конфликт, който за съжаление е започнал. Не го искаме и отправяме предупреждение за неговите последици, каза Махмуд Абас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна