Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любка Биаджони представя оркестър "София Симфоникс" и в България

Нова оркестрова формация се включва с музикалния живот на столицата ни - "София симфоникс". Първата му изява е в събота, в зала "България" от 19.00 часа. 

Интригуваща е и програмата на дебютния концерт: началото е с българска творба - "Пътуване до Италия" от Владимир Джамбазов и Симфония №3 "Рейнска" от Роберт Шуман. Солит в Концерт за виола и оркестър от сър Уилям Уолтън ще бъде Симониде Бракони - водач на виолите в Оркестъра на "Ла Скала" - Милано.


След пет години като диригент в екипа на Софийската филхармония, Любка Биаджони решава да заяви самостоятелни позиции сред симфоничните оркестри в столицата. От 2008 година тя кани български музиканти на фестивала, който организира заедно със съпруга си - барон цу Гутенберг, в дворец на Лудвиг II в Бавария. Така постепенно през 2013 година се оформя "София Симфоникс", към който напоследък, след прослушвания в България, се присъединиха още млади и ентусиазирани оркестранти. 

След дебюта на "София Симфоникс", следващият ангажимент на оркестъра ще бъде да акомпанира на големия тенор Хосе Карерас при последното му гостуване в България през декември.

Какво ще предложи на българската публика този нов оркестър в своите изяви - чуйте в интервюто с неговата създателка и диригентка Любка Биаджони.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна