Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метроном избра: Величието Ларс Улрик Мортенсен

БНР Новини
Откриването на Деветия фестивал „Изкуството на барока“ с Бароков оркестър на Европейския съюз в Аулата на Софийския университет.
Снимка: facebook.com/luxuriaeuropae

Невероятният професионалист, чаровният и обаятелен Ларс Улрик Мортенсен в ролята си на диригент и музикален директор на Бароковия оркестър на Европейсия съюз за втори път ни обгърна с артистичната си аура и безспорно поведе блестящия старт на фестивала „Изкуството на барока“. Няколко часа преди концерта, в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ направиха и уъркшоп. От една страна да подгреят интереса към бароковата музика на студенти и професионални музиканти, разкривайки някои тънкости в разбирането и свиренето й, а от друга да покажат, че вратите са отворени за всички, които са привлечени от тази музика.
Елена Цветкова и Янина Богданова се срещнаха с Ларс Улрик Мортенсен преди концерта и по време на уъркшопа. Ето какво каза Мортенсен за работата си в България, за срещата си с българските музиканти, за това, как се прави барокова музика. Чуйте интервюто и рецензията на Янина Богданова в „Метроном избра“ както и избрани моменти от документалния запис на концерта. На 31 октомври отново предстои събитие в рамките на фестивала „Скандинавския Хендел – Й. Х. Роман“ с участието на Аапо Хакинен, Зефира Вълова, Елена Ганова, Линда Манчева и специалния гост Лео Хакинен.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна