Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Красимир Калинов: Поне в 20-30% от секциите преференциите не са броени

Усложнените изборни книжа доведоха до хаоса пред ОИК, ще има много недействителни бюлетини

Снимка: БГНЕС

Нарушено е изискването на Изборния кодекс резултатите от вота да бъдат обявени до 48 часа, каза в предаването "Преди всички" проф. Красимир Калинов – бивш член на ЦИК и преподавател в Нов български университет.
 

Според него проблемът с предаването на изборните книжа в "Арена Армеец" е бил много сериозен, но трябва да се обърне внимание и на други места в страната, където също имаше проблеми с предаването на протоколите в общинските избирателни комисии.

Не мисля, че проблемът е маловажен и преекспониран и създаден нарочно. Това беше едно логично следствие от няколко компонента, които нямаше как да не доведат до такъв резултат, коментира проф. Калинов.

Според него ще има много недействителни бюлетини:

За съжаление това е заложено в двата последни изборни кодекса и една от причините за цялата неразбория. Вместо да се върви към опростяване на изборните книжа, се отиде към абсолютно ненужно и измислено свръхусложняване на протоколите. При тази ситуация демотивацията да се работи както трябва, е много голяма, защото хората от секционните комисии, от една страна, не разбират, от друга страна, нямат и желание да се занимават с тези неща, които са далеч от тях.

Проф. Красимир Калинов коментира и преференциалния вот, който на местни избори беше приложен за първи път:

Преференциите са изнасяне на вътрешнопартийни проблеми за решаване на обществено ниво. Какво решават преференциите? Ти трябва да гласуваш за дадена партия и чак тогава да видиш преференциите./.../ Те са нещо, което допълнително страшно много усложни процеса до такава степен, че в някои секционни комисии преференциите изобщо не са броени даже.

Според бившия член на ЦИК поне в 20-30% от секциите преференциите са пренебрегнати.

Тези избори се използваха за едно единствено нещо – да се контролира вотът на определени места как е гласувано. Те се оказаха много удачен инструмент за подобна манипулация. Отново нещата бяха изкривени и отново се връщаме към тази поговорка, че "Пътят към ада е покрит с добри намерения", коментира проф. Красимир Калинов.

Цялото интервю с проф. Красимир Калинов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна