Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветозар Томов: Многото недействителни бюлетини са заради технологията на гласуване

Снимка: БГНЕС

Големият брой недействителни бюлетини се дължи на технологията на гласуване, каза в предаването "Преди всички" говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар ТомовВисокият процент невалидни бюлетини следва да се анализира, като се отчита обстоятелството, че в много случаи хора, които не искат да гласуват за определен избор, са получавали бюлетина, защото се подписват в един избирателен списък за местните избори и имат право да получат всички бюлетини, с които да гласуват. Когато не се възползват от правото си да гласуват за някой от видовете избори, техният глас става недействителен. Това води до по-голямо натрупване на недействителни бюлетини отколкото, ако изборът беше единичен.

Според Цветозар Томов трябва да се търсят възможности да се опростят протоколите. Той призна и за проблем при отразяването на преференциите:

От тук насетне единствената възможна процедура е тези кандидати, които се чувстват засегнати, да обжалват решението на общинските комисии в Административния съд. ЦИК ще направи анализ на несъответствията в цялата страна и ще го публикува.

Вторият тур на изборите ще бъде значително по-лека задача за секционните избирателни комисии и за общинските избирателни комисии. Надявам се, че този път предаването на изборните книжа ще мине значително по-гладко, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Веска Миланова е един от многото членове на секционни избирателни комисии, които преживяха следизборния ужас в столичната зала "Арена Армеец". Пред "Хоризонт" тя  каза, че ще участва на балотажа, защото смята, че след като е поела ангажимента, ще го изпълни докрай.

Миланова коментира специално недопустимото отношение на председателя на Общинската избирателна комисия (ОИК) към заключените в залата хора:

Фактът, че те третират като човек, който трябва да бъде заключван, е нарушение на правата ми. Освен това много хора припадаха и се чувстваха зле, защото не си бяха взели лекарствата. Аз, например, нямах готовност да отида в "Арена Армеец" и нямах със себе си лекарствата, които приемам ежедневно. Ако моите близки можеха да ми ги донесат на другия ден, аз бих се чувствала със сигурност по-добре.

Според Веска Миланова председателят на ОИК Диляна Иванова е имала възможност да вземе други решения в критичната ситуация и най-малкото да успокои хората в залата.

Тя е имала затруднения и с документа, който ѝ е бил предоставен от ОИК, за да оправдае отсъствието си от работа:

Дадоха ни на всички един протокол. Ние бяхме две представителки от нашата секционна комисия. За щастие колежката ми е безработна и на нея не ѝ се налага да оправдава нищо. Така че протоколите ги взех аз, да оправдая моето отсъствие. Занесох ги на другия ден на Личен състав в моята работа и те се чудеха дълго време какво може да се направи с тези протоколи. И по никакъв начин не можаха да си обяснят как да ми оправдаят деня с тези протоколи, защото те са протокол за свършена работа.

Интервютата на Таня Величкова с Цветозар Томов и Веска Миланова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна