Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев е сезирал ДАНС заради хакерската атака срещу страницата на ЦИК в деня на изборите

Резултатите показват, че хората искат промяна в политическата система

Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев заяви, че проведеният Национален референдум е безспорен успех за демократичното развитие на България.

Допитването опроверга мита, че обществото ни няма опит и че провеждането на референдум заедно с други избори ще затрудни избирателя, посочи държавният глава.

Странни политически законодателни и организационни решения затрудниха много повече избирателя, отколкото това, че на масата имаше още една бюлетина.

Този референдум не бе на президента, нито на група граждани, които искат да се въведе електронното гласуване. Българите гласуваха масово и показаха, че българското гражданско общество далеч е изпреварило в демократичното си развитие тези, които претенциозно се обявяват за част от политическия елит.

Според президента, държавата трябва да отговори на въпросите, откъде са дошли хакерските атаки срещу интернет страницата на ЦИК в деня на изборите и кой от членовете на ЦИК е дал инструкции на СИК да не дават на избирателите бюлетина за референдума, без те да са я поискали:

Лично аз, като държавен глава, съм сезирал Държавната агенция за национална сигурност и очаквам обяснение. За мен тези хакерски атаки не са случайни. За мен това е нов Костинброд! Те целят да подхранят в деня на изборите съмненията на българските граждани, че електронното гласуване не би следвало да е честно, че електронното гласуване няма как да успее: „Ето, вижте, след като  може да бъде атакуван един или друг сайт, как си представяме  изобщо да има електронно гласуване“.

Тъй като парламентът решава съдбата на електронния вот, президентът призова депутатите да подходят отговорно към хората, подкрепили въвеждането на електронното гласуване.

Ако управляващите пренебрегнат резултатите от допитването, ще направят голяма политическа грешка. 

Тези над 1 милион и 800 хиляди българи, които подкрепиха референдума за електронното гласуване, показват много ясно колко много хора застават зад идеята за промяна в политическата система. Апелирам към парламента да използва редкия шанс и подадената от гражданите ръка за подобряване на изборния процес и българската демокрация като цяло.

Надявам се да станем свидетели на национално отговорен дебат, а не отново на процедурни хватки пред очите на милионите българи. Ако управляващите пренабрегнат резултатите от допитването в неделя ще направят голяма политическа грешка.

Плевнелиев подчерта също, че не бива да се допуска провокативни и скандални действия на политици да помрачават усилията за утвърждаване на демокрацията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени