Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на будителите е символ за силата на духовността и образованието

| обновено на 01.11.15 в 13:49
Снимка: Ивайло Михайлов

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Това е празникът, на който отдаваме почит на просветителите, книжовниците и революционерите, които са изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите - хора като Иван Рилски, братя Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и много други.

Денят на народните будители е символ на това, как духовността и образованието възраждат и издигат българския народ и от най-тъмните времена и кризи, заяви президентът Росен ПлевнелиевДържавният глава прие почетния строй на Националната гвардейска част пред сградата на "Дондуков" 2.


Денят на народните будители беше отбелязан във Варна с тържествен ритуал пред паметника на Отец Паисий в Морската градина. Пред монумента говори родственицата на Захари Стоянов - Тоня Борисова, която посочи, че днес особено са ни нужни народни будители, а присъствието на деца и ученици на тържеството показва,че нишката на българщината не се е изгубила във времето:
Моята баба , беше една мъничка, дребна женица, която носеше "Записките по българските въстания", където и да отиде, това беше нейната втора библия и четейки, препрочиташе казва:  "Гледай ти, гледай как го е рекъл, простичко и вярно. Е, вярно е, вярно е дядо Захари, няма по свято от истината", защото неговото кредо е "Святата истина ни е знамето". И аз мисля, че ако всеки един българин усети себе си и порив да носи тази истина и я носи с достойнство и чест, България ще има светли бъднини.

В храм "Света Троица" в Добрич беше отслужен благодарствен водосвет. В двора на храма, където е било построено и открито първото училище в града, граждани поднесоха цветя, а отец Емануил призова: 
Нека ние да пазим паметта на тези наши възрожденци, които са запазили не само учението, което са предавали на учениците си, а и вярата, която поддържа всичко на този свят и е основоположник на всичко добро. Нека чрез молитвите на нашите светии, ние да поменем тяхната памет и този водосвет да бъде за наше здраве, спасение и благоденствие.


За първи път Денят на народните будители се чества в Пловдив през 1909 година.  По време на комунистическия режим празникът е отменен по политически съображения, а отбелязването му започва отново през 1992 година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени