Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца отбеляза Деня на будителите с тържество край паметника на "Св. Кирил и Методий"

Снимка: БГНЕС

Тържеството за Деня на будителите във Враца събра край паметника на братята Кирил и Методий много ученици, учители, духовници, общественици и културни дейци от града. В програмата на тържеството имаше водосвет, молебен, отслужен от викария на Врачанската митрополия – Епископ Киприян, слово на изпълняващия длъжност кмет на общината Красимира Георгиева и изпълнение на средношколския хор към врачанското училище „Отец Паисий“, което има и патронен празник.
 

Един от участниците в тържеството е младият диригент на ученическия хор Момчил Томов. Той работи като учител по хорознание и хорова практика.

Работи се много трудно, защото в днешно време има много други изкушения, които са към децата  компютри, телефони, фейсбуци, мрежи, които ги лишават от възможността да се занимават с изкуството, а то по някакъв начин прави хората по-стойностни, облагородява ги. Трудно е да се насочи вниманието им към изкуството.

Според младия учител се изисква много търпение. Въпреки че в началото децата не проявяват особен интерес, след време започват да свикват и идват с желание.

За мен будителите са всички хора, които правят изкуство и които учат децата на нещо хубаво и стойностно, учителите, хора, които почитат тези празници, заяви още Томов.

Репортажа на Ива Антонова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени