Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Буруджиева: Изборните резултати са отлични за държава, далеч от демокрацията

Татяна Буруджиева
Снимка: Capital.bg

Политологът Татяна Буруджиева определи пред "Хоризонт" изборните резултати като отлични за държава, която е далеч от демокрацията. По думите й, в демократична държава подобни резултати говорят за проблеми в политическия процес и функционирането на партиите. Случилото се в политиката е част от общото заболяване на обществото, за което анализаторите говорят от години, подчерта Буруджиева, визирайки доминантите в различните сфери на обществения живот у нас:

Когато държавата е основен работодател и рекламодател, липсват онези сили в обществото, породени от развитие на конкуренцията и средната класа, които дават жизненост на отделните позиции, свободна битка и конкуренция в политиката. /.../ С годините българите все повече отказваха активно да участват в политическия процес. Опитахме всичко, което можеше да даде улицата, външния натиск, протестите. /.../ Сега като че ли и тези инструменти са изчерпани и остава любимото средство на българина - пасивната съпротива.

Според Татяна Буруджиева сегашната ситуация е стимул за партията с максимална власт да счита, че е на прав път и ГЕРБ ще е много слабо стимулирана да приеме другите в управляващата коалиция като равностойни партньори. Промяната в управляващата коалиция ще бъде в посока на по-малка чуваемост на партньорите на ГЕРБ, подчерта Буруджиева.

Тя прогнозира, че ще продължим да наблюдаваме битката между реформаторите, които искат да определят характера на дясното управление и ГЕРБ, защото онова, което държи партньорите заедно въпреки големите различия в политиките е упражняването на властта.

Буруджиева прогнозира още, че президентската власт едва ли ще обедини левите сили. Новото ръководство на БСП трябваше да бъде по-активно в подготовката на местните избори, изтъкна Татяна Буруджиева за предаването "Нещо повече".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна