Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съперничествата в Южнокитайско море крият риск за световната сигурност

| обновено на 07.11.15 в 15:12
Автор:
Американският военен кораб "Ласен" в Южнокитайско море
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Геополитическите и военни съперничества между САЩ и Китай в Южнокитайско море крият сериозни рискове за световната сигурност. Ще има ли военна ескалация на напрежението между Китай и САЩ в Южнокитайско море? Какви са геополитическите цели на двете световни сили в Азиатскотихоокеанския регион? Как ще повлияе на тези процеси днешната, първа от 65 години насам, среща между лидерите на Китай и на Тайван, състояла се в Сингапур?

Проф. Нако Стефанов, специалист по Далечния Изток от Центъра за източни езици и култури в СУ "Св. Кл. Охридски" в интервю за предаването "Събота 150“ обясни:

Напрежението около островите в Южнокитайско море, които Китай счита за свои, въпреки че те се оспорват и от ред други страни в региона, е най-вече заради важността на морските търговски пътища, преминаващи там. Южнокитайско море е връзката с Малакския проток, който пък пропуска около една четвърт от световната морска търговия. Голяма част от суровините и стоките от и за Китай също вървят по този маршрут. Ето защо Китай държи на геостратегическото си позициониране на тези острови, защото извършва на тях строителни работи, изкуствено разширява територията им, изгражда самолетни писти и бази.

Това според проф. Стефанов от своя страна предизвиква безпокойство сред останалите страни от региона, както и тревогите на Вашингтон. В рамките на американската политика за "завръщане в Азия" САЩ подкрепят държави като Филипините, Виетнам, Бруней и други, които също смятат част от островните рифове за свои:

За Китай запазването на контрола над Малакския проток е от голямо геостратегическо значение. Така той иска да защити и авторитета си в региона и света.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна