Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патентен данък за такситата предлагат депутати от ГЕРБ

Въвеждането на патентен данък между 400 и 1 000 лева за таксиметровите превози, предлагат депутати от ГЕРБ. Промените в Закона за местните данъци и такси ще бъдат разгледани утре на заседание на бюджетната комисия в парламента. 

Идеята за възстановяването на патентния данък върху таксиметровите превози не се появява за първи път. За последно тя бе анонсирана при управлението на Пламен Орешарски, но тогавашните управляващи се отказаха от нея. Тогава предложената от тях ставка беше между 300 и 1000 лева по решение на всяка община. Настоящото предложение, направено от ГЕРБ, е за ставка между 400 и 1000 лева. 

В проекта, внесен от депутати от управляващата партия, се дава срок до 30 април на всяка година да бъде внесен данъкът, като се предлага формула в случаите, когато таксиметровият шофьор е започнал работа по-късно през годината или прекратява дейността си преди изтичането на календарната година. В мотивите към законопроекта не е посочено дали е съгласуван с ресорните министерства, нито пък какъв ще бъде ефектът върху цените на таксиметровите услуги, върху бранша или върху постъпленията в общинските бюджети. 

В момента минималните и максималните цени на километър пробег се определят от общинските съвети. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна