Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща ЕС – Африка, посветена на миграцията, започна в Малта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В малтийската столица Ла Валета започна официалното откриване на срещата на върха между Африка и Европейския съюз, посветена на миграцията. Над 60 делегации на най-високо ниво са в града, на срещата присъства и  българският премиер Бойко Борисов.
 
ЕС предлага отварянето на нова страница в отношенията с Африка, давайки си сметка, че голяма част от имигрантите бягат не от войни, а от дълбока бедност. Тази вечер европейците ще поискат затягане контрола по границите и пресичане мрежите на трафиканти .Германският канцлер Ангела Меркел обясни, че Европа иска и реформиране на африканските страни:

Ще увеличим помощта за развитие, но ще искаме гаранции от африканските лидери, че ще управляват държавите си по такъв начин, че да дадат шанс на младото поколение, преодолявайки бедността и липсата на прозрачност.


Очаква се  всички 28 правителствени ръководители на Евросъюза да обявят парична вноска от бюджета си за специален доверителен фонд за Африка от 1,8 милиарда евро, който формално ще бъде създаден с подписи утре сутрин. На влизане обаче президентът на Сенегал Маки Сал поиска равно третиране на африканските икономически имигранти и бежанците от военни конфликти:

Не ми харесва терминът "помощи". Да, очакваме от Европа подкрепа, защото това е нейна отговорност.

Председателят на Европейския парламет Мартин Шулц каза: Сътрудничеството за развитие трябва да е обвързано с върховенството на закона и спазването на основните права

Махамаду Исуфу президент на Нигер, посочи: Този фонд не може да покрие всички нужди. Те са огромни.

Малтийският домакин премиерът Джоузеф Мускат обобщи: Има разминаващи се мнения и в Африка, но това е първият сериозен ангажимент между двата континента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна