Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигарите ще започнат да поскъпват догодина

Цигарите ще започнат да поскъпват догодина заради увеличение на акциза. Според текстовете, приети от депутатите, евтините цигари ще увеличават цените си по-бавно от скъпите. Целта е поскъпването да не се усети толкова силно от потребителите с по-ниски доходи. За решението гласуваха ГЕРБ, ДПС и АБВ и депутати на БДЦ.

От догодина най-евтините цигари ще гонят 5 лв., а най-скъпите над 6-7 лв., сочат изчисленията. Поскъпването ще трябва да продължи до 2018 година. 

Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова, че това е свързано с поет към Европейския съюз ангажимент и защото: 
Българските пушачи купуват цигари от ниския сегмент аз наистина съм лобист за бедните пушачи.

Гроздан Караджов от Реформаторския блок обаче се възмути: 
Какво казвате вие на българските граждани? Че ние желаем да измрат по-бързо, че ние желаем по-нисък акциз за тях, само и само те да са по-болни?

Корнелия Нинова от БСП отбеляза, че "Булгартабак" отдавна не е сериозен играч на българския пазар и припомни на ГЕРБ, че Гърция изобщо не се съобразява с искането на Евросъюза за вдигане на акциза, в резултат на което си плаща глобите, но и стимулира производството.

С приетите промени в закона беше решено варенето на ракия в селските казани да бъде между началото на юли и края на декември. Извън този период ще трябва да се праща уведомление до митническото учреждение. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна