Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът отбелязва Международния ден на незрящите хора

Днес светът отбелязва Международния ден на незрящите хора. Датата е избрана от ООН, защото на този ден е роден френският благородник Валантен Аюи, дал началото на световното обучение за слепи и основател на първия в света интернат за слепи хора през 18-и век. Брайловото писмо - релефно-точковата система за четене на Луи Брайл влиза в употреба още в далечната 1906-а г. Снежана Иванова провери как живеят и как се чувстват хората, настанени в общежитие за слепи, намиращо се на столичния булевард „Европа“. Ето част от мненията:

Слепите тука всичките са зле. Изостанала работа. Писна ни от света, така да се каже.

Пенсиите са по 200, 250, по 154, както е на моята съпруга.

Живеем в мизерия. Живеем само от кредити.

Фандъкова, Борисов, който и да е от тях, да попита как живеят слепите хора тука? Ние сме забравени от света. И от Господ сме забравени. 

В цялата страна има и хубави, и лоши неща, ние не сме по-зле от другите.

Преди тая власт имаше работа за цигани, за българи, за турци, за всякакви. Как изведнъж като дойде тая власт работата се свърши и няма работа? Всяка година наши деца, слепи - поне по 20 деца завършват училище. Ние навремето от училище си идвахме направо в предприятието на работа. Сега децата няма къде да работят и трябва или да идат на село, или на улицата да просят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна