Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемни за социални услуги ще помагат на жертви на домашно насилие в София и Хасково

Снимка: www.fsisc.org

В София и Хасково се разкриват приемни за социални услуги на пострадали от домашно насилие. Ще бъдат включени над 200 души.

С проекта  "Обединени срещу насилието" се обръща внимание най-вече на домашното насилие в ромските общности.  Чрез провеждането на информационни беседи и създаването на групи за самопомощ ще се създаде  равнопоставеност между ромските жени и мъже, ще се осигурят условия за успешна реализация и нова социална роля на ромската жена. Координаторът на проекта адв. Даниела Горбунова заяви:

Даваме информация на пострадалите от домашно насилие за това какви стъпки могат да предприемат, за да получат заповеди за защита по Закона за защита от домашно насилие, или просто да получат една компетентна психологическа подкрепа.

По проекта е създаден и Кризисния център за настаняване в Димитровград. Жертвите на домашно насилие могат да пребивават в него до шест месеца. Жените, преживели домашно насилие ,ще бъдат приемани с децата си. Целта е да им се помогне.  Десислава Калеова подчерта:

В следствие на ежедневни ситуации на насилие, пострадалите губят вяра в собствените си възможности,. Предоставените в проекта услуги ще допринесат за осигуряване на навременна и ефективна защита.

В София консултациите ще се предоставят на бул. "Васил Левски" 33 от 14 до 17 часа , а в Хасково на ул. "Пирин" 9 от 10 до 17 часа.  Проектът се изпълнява от Фондация "Български център за джендър изследвания" и  Фондация "Толерантност и взаимопомощ".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна