Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знамената пред сградата на ЕК са свалени наполовина

Белгия въведе паспортни проверки и контрол по границите си с Франция

| обновено на 14.11.15 в 12:18
Снимка: БГНЕС

Белгия въведе граничен контрол за пристигащите по земя и въздух от Франция след вчерашните нападения в Париж. Въведени са паспортни проверки и контрол на багажите по границата си с Франция, обяви премиерът Шарл Мишел след извънредно заседание на правителството:

В постоянен контакт сме с френските власти за организацията на този пограничен контрол. Той ще бъде както по сухоземната граница, така и по съответните летища и гари.

Правилата за свободно движение в Шенген временно се пренебрегват поради кризисната ситуация. Засега не се съобщава за спиране на транспорта. На южната гара в Брюксел, откъдето тръгва международният влак за Париж и международното летище Завентем се извършват засилени проверки на полицаи и военни.

Всички публични събития в Белгия днес и следващите дни ще подлежат на засилен полицейски контрол. Това особено важи за предстоящия във вторник футболен мач между отборите на Белгия и Испания.

Засега нивото на терористичната заплаха още не е повишено в Белгия по препоръка на националния координационен орган за анализи, каза вътрешният министър Ян Ямбон:

Събираме се с всички компетентни служби. Ще обобщим цялата информация и ще преценим дали са нужни допълнителни мерки.

Ян Ямбон обяви, че страната работи съвместно с френските власти за контрола на 620-километровата граница между двете държави:

Към момента координационната агенция, която прави анализ на заплахите, не дава индикации, че ще има опит за терористичен акт и тук, в Белгия. Но следим развитието минута по минута. Тази нощ наредих на местната полиция да повиши контрола за всички обществени прояви. А на федералната полиция разпоредих да съдейства на французите по границата и да въведе най-високо ниво на контрол на летището Завентем в Брюксел и на Южната гара.

Външният министър Дидие Рейндерс призова белгийците да не пътуват в Париж в следващите часове:

Онези, които са в Париж, трябва да изпълняват изискванията на френските власти. Обявено е извънредно положение и трябва да се следват препоръчаните мерки.

По първи данни на белгийското министерство на външните работи все още няма информация за белгийци, загинали при атаките.

Големите европейски международни институции, които по принцип са затворени  веднага излязоха с реакции с писмо до френския президент Франсоа Оланд.

Атаката в Париж е престъпление срещу цяла Европа, пише председателят на Европейския съвет Доналд Туск в писмо до президента:

Франция е на първа линия в борбата с тероризма, но това е борба на всички европейци. Ще направим всичко възможно на европейско равнище, за да гарантираме сигурността на Франция, допълни Туск, който ще постави въпроса на лидерите от Г20, които се събират утре в турския град Анталия.

Това е дързост срещу Франция и Европа. Това е битка срещу всички европейци и целия свободен свят. Европейският съюз ще съдейства на Франция и ще подсили антитерористичната си стратегия. Ще искаме от световните лидери, които се събират на Г-20 в Анталия, да отговарят подобаващо на заплахата от екстремизма.

Дълбоко съм шокиран, заявява от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг:

Мислите са ми със семействата на загиналите, тероризмът никога няма да победи демокрацията.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заявява, че е дълбоко трогнат от трагедията и съчувства на близките на загиналите във Франция.

Ще направя всичко възможно да помогна на властите и френския народ, за да преодолеят заедно това ново предизвикателство.

Има и съболезнователно писмо изпратено до Франция от Европейския парламент и неговия председател Мартин Шулц.

Знамената пред сградата на Европейската комисия в Брюксел тази сутрин ще бъда свалени наполовина в знак на съпричастност с близките на загиналите в Париж, съобщи говорител на комисията.

В звуковия файл може да чуете кореспонденция на Никола Миладинов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна