Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама от нападателите в парижките атентати са били от Брюксел

Исмаил Омар Мостефа е единият от нападателите в "Батаклан"

| обновено на 15.11.15 в 16:31

29-годишният Исмаил Омар Мостефа бе идентифициран като един от нападателите в парижката концертната зала „Батаклан“. Задържани са баща му и брат му, както и още четирима негови близки. Други трима души бяха задържани снощи в Белгия във връзка с автомобил, който е бил взет под наем в Брюксел и използван при атентатите. Няколко автомата Калашников са намерени в автомобила, който властите откриха в парижкото предградие Монтрьо.

Мостефа е роден през 1985 г. в парижкото предградие "Куркурон" и до 2012 година е живял в град Шартр. Той е бил идентифициран по откъснатия му палец, намерен от следователите в концертната зала. В периода 2004 - 2010 г. е бил осъждан осем пъти без да бъде вкарван в затвора. През 2010 г. Мостефа е вписан в базата данни на спецслужбите като човек, изповядващ радикален ислям. Предполага се, че е пребивавал в Сирия за няколко месеца през зимата на 2013-2014 година. 
Двама от нападателите са били от Брюксел, съобщи белгийската прокуратура. В кратко изявление властите казват, че двамата са французи, живеещи в Брюксел.
Според френската и сръбската преса са идентифицирани още двама от терористите, но тези твърдения все още не са официално потвърдени. Сръбският вестник „Блиц“ съобщи за сирийски гражданин на име Ахмед Алмохамед, преминал през Сърбия на път за Франция. По-късно сръбското вътрешно министерство потвърди, че мъж с инициали А. А. е бил регистриран на граничния пункт Прешево на 7 октомври. Данните му съвпадат и с оповестените от гръцките власти. Френският „Фигаро“ съобщава само първото име на трети от атентаторите - Абдулакбак без всякакви други подробности за него.
Франсоа Молан
Главният прокурар Франсоа Молан потвърди по-рано, че на мястото на едно от нападенията е бил открит сирийски паспорт, който навярно е принадлежал на един от нападателите. Заместник-министърът на вътрешните работи на Гърция Никос Токас съобщи, че притежателят на въпросния паспорт е пристигнал на 3 октомври на гръцкия остров Лерос, където е бил регистриран съгласно правилата в Евросъюза. Гръцките власти смятат, че още един от терористите е преминал през тяхна територия.

Френската прокуратура обяви, че едновременните атаки срещу ресторанти, концертна зала и футболния стадион "Стад дьо Франс" са били извършени от три екипа терористи.

Почти сигурно е, че три координирани екипа стоят зад този варварски акт. Трябва да разберем кои са тези хора и съучастниците им, кой ги командва, от къде са дошли, как се финансирани.

Разследващите са убедени, че нападателите са "професионалисти и са действали в пълна координация помежду си и са с голям опит при боравенето на оръжие от голям калибър, при това с безмилостна жестокост с методите на паравоенните формирования". Техният профил е свързан с т.нар. "млади ветерани", които са обучавани в лагерите на "Ислямска държава".

Това не са хора, които са се докоснали до оръжието за първи път преди няколко дни. Това бяха крайно решителни лица, които зареждаха автоматите хладнокръвно, без да им мигне окото, разказа журналист от "Europe 1", който се е намирал в зала "Батаклан" по време на нападението. Според него става въпрос "за машина за убийства", която е "довършвала" методично и без никакви скрупули падналите на пода ранени. 
В координация с ФБР и други агенции служители на американското министерство на правосъдието работят с френските власти за сдобиването с повече информация, която може да е от значение за разследването на атаките в Париж. Няколко американски граждани са ранени и най-малко един е загинал при нападенията и в тази връзка са предприети всички необходими стъпки. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна