Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Фабрицио Лучиоли: Формите на тероризъм се променят, трябва да се адаптираме и ние

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ефективната обмяна на разузнавателна информация за терористите от "Ислямска държава" е една от темите на днешната извънредна оперативна среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи от 28-те страни в Европейския съюз.  

В интервю за предаването "Преди всички" борбата с ИД и обменът на информация с цел по-добро противодействие коментира проф. Фабрицио Лучиоли. Той е председател на Асоциацията на Атлантическия договор, която обхваща множество неправителствени организации от различни държави, които се занимават с въпросите на отбраната и целите на НАТО. Проф. Лучиоли е председател и на италианския Атлантически комитет и преподавател по национална сигурност в Центъра за висши военни науки към Министерството на отбраната на Италия.

Обикновено държавите на национално ниво предоставят разузнавателна информация на НАТО, но само за определена операция, която е била одобрена от Северноатлантическия съвет. От ЕС зависи да споделя по-редовно и на по-широка основа разузнавателни данни. Но винаги когато се говори за разузнаване, всяка страна ревниво пази източниците си. Въпроси като данни от регистрите на пътниците например, Шенген и визовите системи са изцяло в компетенциите на ЕС в рамките на неговата антитерористична стратегия. Тя беше приета още през 2005 година след атентатите в Лондон
, заяви проф. Фабрицио Лучиоли.

Според него след случилото се в Париж е очевидно, че трябва да се направи повече,  особено за контрола в самите европейски държави, тъй като се оказва, че мнозинството от терористите са техни граждани.

Тероризмът е дългосрочна заплаха. Може би ще бъде история без край. Но се променя през различните периоди в историята. Европа отдавна страда от вътрешни форми на тероризъм като „Червените бригади“ в Италия, ИРА в Ирландия или баските сепаратисти в Испания. В този век сме изправени пред така наречения ислямски тероризъм. Но самият той се видоизменя от "Ал Кайда" до днешното му проявление ИДИЛ. Затова трябва да се адаптираме и ние, като вземем предвид поне 3 аспекта: първият е доста конвенционален – трябва да се сражаваме с групировка, която твърди, че е държава и е окупирала територии. В същото време неин инструмент са терористичните атаки в чужбина, в нашите собствени градове. Не можем да пренебрегнем и третия компонент – атрактивната сила на интернет за радикализирането и обучението на терористите. Ако не се захванем едновременно с тези три компонента на чудовището ИДИЛ, няма да постигнем успех
, коментира проф. Лучиоли.

Цялото интервю на кореспондента на БНР в Брюксел Никола Миладинов с проф. Фабрицио Лучиоли можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна