Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Захарова: Русия настоява с нова резолюция за широк фронт на контратерористично сътрудничество

Министерството на външните работи на Русия
Днес в Москва в Думата ще се проведе открито заседание, на което парламентаристите на Русия ще излязат с призив към колегите си от чуждите парламенти срещу международния тероризъм. Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова е много важно обществото да продължи да се консолидира в постигането на консенсус по тази тема.

Надяваме се, че резолюцията за създаването на обща коалиция, която Русия предложи в Съвета за сигурност на ООН, ще допринесе за намирането на решение в борбата със справянето на тероризма в Сирия и няма повече да бъдат избивани мирни хора, каза Захарова в интервю за предаването "Преди всички" на "Хоризонт":

Русия внесе тази резолюция в Съвета за сигурност на ООН на 30-и септември. В хода на заседанието на Съвета за сигурност за нея говори министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, който предложи пред колегите си тя да бъде прегледана и преработена. Оттогава мина месец и половина. Но най-важното е не че бе загубено време, а човешки животи. Шанс трагедията да бъде предотвратена можеше да има и по-рано, ако международната общност се беше обединила около тази инициатива. Преди 24 часа Русия внесе в Съвета за сигурност на ООН обновен вариант на резолюцията. Базата ѝ е същата – широк фронт на контратерористично сътрудничество за справяне с екстремизма. Много се надявам,че ще успеем да се договорим по параметрите на резолюцията, защото не ни остава много време. 

Цялото интервю на кореспондента на БНР в Москва Николай Кръстев с Мария Захарова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна