Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Димитров: Бюджет 2016 няма да доведе до ръст на икономиката и увеличаване на инвестициите

Мартин Димитров: Намаляването на бюджетния дефицит на 2 % е най-голямото достойнство на Бюджет 2016

Снимка: БГНЕС

Бюджет 2016 няма да доведе до ръст на икономиката и до увеличаване на инвестициите догодина, заяви в интервю за "Хоризонт" в предаването "Неделя 150" Емил Димитров от Патриотичния фронт:

Не очаквам, разбира се, безработицата рязко да намалее или пък да започнем огромен износ. Тазгодишният бюджет ще ни се повтори без КТБ. Следващата година обаче имаме стрес тестове. Има опасност една обединена коалиция да воюва. При война винаги се вдига цената на петрола. Данъчно е добре, но икономиката е зле в една такава ситуация. Виждам в новия бюджет едни буфери, които биха могли да компенсират евентуално някакви такива неблагоприятни явления.

Това, което ние с нашите колеги поискахме при предварителните разговори, беше няколко области - отбрана, сигурност, образование българите в чужбина. Ако сега във Франция полицаите бяха казали не ни дават заплати, униформи, дрехи, може ли да изчакаме утре да дойдем или по-другиден, нямаше да е добре. При нас също имаше там проблем - трябва да пазим няколко граници. Ние сме се съсредоточили върху турската , но гръцката е много по-голяма, македонската и сръбската също представляват огромен проблем, море имаме.

СнимкаНай-голямото достойнство на Бюджет 2016 е намаляването на бюджетния дефицит на 2 % и стабилизирането на публичните финанси, обясни депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в интервю за „Хоризонт“.  Рискове съществуват, обясни той, но те могат да бъдат овладени чрез икономически растеж, а административната реформа трябва да бъде продължена и завършена догодина: 

Овладяването на бюджетния дефицит е като въпрос заедно със запазването на ниските данъци. Тук е най-голямата демагогия на левите на БСП – те казват, че искали 3% дефицит, защото го позволявали мартенските критерии, но заедно с това казват, че не искат увеличаване на дълга. А дефицитът всъщност е дълг или 3%, каквото те искат дефицит са 2,5 – 3 милиарда лева, които автоматично се превръщат в нов дълг.

Най-важната задача от тук нататък на правителството и на управляващото мнозинство е ускоряването на икономическия растеж, което знам много добре, че не е лесна задача, но е единственият път нагоре и напред към това да не бъдем най-бедните в Европейския съюз.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени