Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спедиторските компании очакват сериозен спад на оборотите след изтеглянето им от граничните пунктове

Снимка: БГНЕС

В момента трудно могат да се калкулират загубите, но може да се каже, че над 30-40 процента от оборотите ще паднат и ще се прехвърлят към съседни страни като Сърбия и Турция. Има достатъчно спедиторски компании – турски и сръбски, които могат да поемат част от извършваните от нас услуги. Това обясни в интервю за "Хоризонт" Людмил Тасков, изпълнителен директор на една от големите спедиторски компании по повод започналия снощи протест на спедиторските фирми с офиси на ГКПП "Капитан Андреево".

Те не са съгласни с решението на Министерския съвет дейността им да бъде изнесена извън граничните пунктове. Решението не е дискутирано със спедиторите. В момента няма алтернатива за осъществяване на дейността им, няма подходящи помещения, посочи Людмил Тасков:

Гранична полиция ограничава нашия достъп до пункта и чисто физически не можем да стигнем до гишетата на митницата… Тъй като комуникацията с митницата е ежедневна, това предизвиква огромни затруднения.

По думите на Тасков, протестът е предизвикан от неуспешния опит за контакт с Агенция "Митници". Той отбеляза, че с протеста спедиторските фирми не целят да демонстрират сила, а предизвикване на интерес от страна на институциите и съвместно обсъждане на решение на проблема.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Людмил Тасков чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна