Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Георгиев: Не можем да очакваме някой отвън да развива газовия ни пазар

Снимка: БГНЕС

Развитието на националния газов пазар си е наш приоритет, не можем да очакваме някой отвън да ни развива пазара. Ако има забавяне от 2009-а година насам, причината е тук. Надявам се забавянето да е приключило и от сега нататък проектите да се изпълняват в срок, като паралелно се обновяват правилата за търговия с природен газ, за да има повече възможности за участниците на пазара. Това коментира в предаването "Нещо повече" експертът Атанас Георгиев, участник в кръгла маса, посветена на диверсификация на доставчиците на природен газ в България. На форума са били обсъдени и възможностите и евентуалните пречки пред навлизането на нови международни търговци на газовия пазар у нас.

Според Атанас Георгиев, изграждането на реверсивните газови връзки със съседните страни – Гърция, Румъния и Сърбия са проектите, които могат най-бързо да се случат. Разчитаме и на изграждането на Трансанадолския газопровод за природен газ от Азербайджан, както и на евентуално продължение на "Турски поток" от Източното Средиземноморие, коментира експертът.

Засега нямаме много алтернативни опции за доставка на природен газ, в близките една-две години физически няма как газ да дойде от друго място, обясни Атанас Георгиев. Той посочи, че трябва да се работи и в посока виртуална търговия с природен газ, като форма на търговски алтернативни доставки.

Повече за позицията на енергийния експерт за газовия пазар у нас чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна