Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови таблетки лекуват 98% от инфекциите с хепатит С

| обновено на 24.11.15 в 19:09

От догодина лечението на хепатит С ще става с нови медикаменти, които лекуват инфекцията до 98% от случаите. Те се приемат под формата на таблетки и вече са включени в позитивния лекарствен списък, съобщиха от Националното сдружение за борба с хепатита.

Освен високия процент на излекуване, важно предимство на новите медикаменти е, че предизвикват много малко странични реакции. Лечението е подходящо за пациенти с различна напредналост на заболяването, като терапията може да се използва и от претърпели чернодробна трансплантация, подходяща е за коинфектирани от хепатит С и ХИВ.  Около 9 000 000 са инфектирани с хепатит С, който е основен причинител на чернодробен рак, цироза и чернодробни трансплантации. Лечението на заболяването е сложно, защото вирусът мутира и се репликира бързо.

Счита се, че в България около 110 000 души са носители на вируса, но поради безсимптомното протичане на заболяването, по-голямата част от тях не знаят за състоянието си.

В София се проведе кампания за безплатни изследвания за ХИВ и хепатит В и С в мобилна лаборатория разположена на столичния площад "Александър  Батенберг". 

Следващата възможност е  на 26 ноември, като лабораторията ще бъде в парка Заимов. Акцията се организира от Национална пациентска организация, съвместно с Националното сдружение за борба с хепатита и Фондация "Инициатива за здраве".

Подробности чуйте в репортажа на Надежда Николова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна