Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Русия няма да води война с Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия няма да води война с Турция, каза в Москва руският външен министър Сергей Лавров. В знак на протест днес турското посолство в Москва беше замеряно с камъни, в резултат на което няколко прозорци бяха изпочупени, а десет души бяха задържани от полицията.

Приятелските отношения между народите на Русия и Турция не зависят от политиците, обаче двустранните контакти между Москва и Анкара ще бъдат сериозно преразгледани, каза Лавров. Той разговоря по телефона с новия турски външен министър Мевлют Чавушоглу, който, освен че е изразил съжаление за свалянето на руския боен самолет, е оправдал действията на турските военновъздушни сили, казвайки, че авиодиспечерите не са знаели националността на самолета, тъй като в този район имало и самолети на сирийските военновъздушни сили. Въпреки това обаче руският външен министър заяви, че Москва има сериозни съмнения, че това е било планирана провокация.

Москва се надява нападението над руския самолет в Северозападна Сирия да не се използва за прокарване на идеята на Анкара за въвеждането на забранена зона за полети.

Сергей Лавров каза, че Русия очаква посещението на френския президент Франсоа Оланд в Москва, който предложи  турско-сирийската граница да бъде затворена, идея, която се възприема позитивно в руското външно министерство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна